Naslovnica Društvo Zamke novih tehnologija

Zamke novih tehnologija

949
0

Nove tehnologije – poput računala – oslobodili su muškarce i žene raznih napora, uštedjevši im ogromne količine vremena. . . Pa ipak ušteđeno vrijeme nije značilo dodatno slobodno vrijeme ili veće mogućnosti za meditaciju i razmišljanje. Umjesto toga, sa svakim novim valom tehnologije, tempo života se ubrzavao; bilo je još više za napraviti, više izbora, više stvari za doživjeti, pa su ljudi s nestrpljenjem posegnuli za svim tim iskustvima i ispunili sve sate koje su samo nekoliko trenutaka prije postali prazni. Čini se kako svaka godina života prolazi s daleko većom brzinom nego godina ranije, kao da je Bog ubrzao regulator na protoku vremena. No, ni to nije točno, jer za mnoge ljudi, čak je i koncept Boga postao podatak iz nekog doba u kojem je svemir bio prisiljen napustiti svoje svakodnevne tajne. Znanost, tehnologija i promjene postali su bogovi današnjice, novo Trojstvo; i iako nisu okrutni i ne sude, poput nekih drevnih bogova, ipak su previše hladni i ravnodušni da bi nudili bilo kakvu utjehu bolesnima, usamljenima i izgubljenima.

(Odlomak iz knjige The Door to December od Dean Koontz)

„Tehnologije danas u velikoj mjeri oblikuju naše živote. Trebamo ih kontrolirati kako bi nam upotreba istih pomogla da rastemo u vrlinama.
Nove generacije se rađaju u međusobno povezanom svijetu koji nije bio poznat njihovim roditeljima dok su odrastali. Dobivaju brzi pristup Internetu, društvenim mrežama, sobama za razgovore (chat rooms) i konzolama za videoigre. Njihova sposobnost učenja u tom području napreduje istim vratolomnim koracima kao i razvoj novih tehnologija.“
O obrazovanju za nove tehnologije možete čitati ovdje