Naslovnica Crkva Operacija „Nebeska Oluja“

Operacija „Nebeska Oluja“

2607
0

U nedavnom intervjuu za međunarodnu radio-postaju Radio Ave Marija/EWTN, kardinal Raymond Burke pozvao je vjenike na jedinstevnu akciju molitve krunice znakovito nazvanu  “Nebeska Oluja”. Pridružimo se i mi OVDJE!

tumblr_inline_nym8axDQDP1s17i24_1280Iz intervjua izdvajamo:

Znamo da ste vrlo zabrinuti zbog kulture i onoga što se događa u našem svijetu i pritisaka na Crkvu koji su vas inspirirali da organizirate nacionalnu kampanju moljenja krunice. Kako je došlo do ove inicijative i što su bili glavni problemi koji su vas potaknuli na nju?

Burke: Nema sumnje da živimo u vremenu velike zbrke u svijetu, a i u Crkvi, te često ta konfuzija dovodi do pogrešaka i rezultira, naravno, velikom patnjom, pa čak i nasiljem prema drugima. Zbog ovakve situacije su dobri i vjerni kršćani s pravom dubokom zabrinuti. Naravno, vrag je uvijek na djelu u svemu tome, a on nas uvijek pokušava obeshrabriti. Kada postanemo svjesni ozbiljnih poteškoća s kojima se svijet i naša Crkva susreću, pokušava nas obeshrabriti kako bi izgubili nadu.

To me je inspiriralo da se priključim ljudima s vrlom dobrim apostolatom s kojima sam i ranije surađivao, sada već dugi niz godina, Katoličkoj akciji za vjeru i obitelj (Catholic Action for Faith and Family), kako bi započeli križarski boj katolika molitvom krunice, tražeći zagovor Majke Božje, da nam u prvom redu da nadu, a zatim da ostanemo čvrsti u našem razumijevanju vjere i njenom ispoljavanju, te da nam pomogne da postanemo dobri svjedoci drugima, posebice u ovom vrlo zbunjenom i često neurednom svijetu. Ovo je nadahnuće koje dolazi u vrijeme strašnih kriza za Crkvu i za Zapadnu kulturu.

Kada je postojala opasnost uništenja kršćanske kulture od strane Islama u 16. stoljeću, papa Pio V. pozvao je sve katolike u Rimu da mole krunicu i organiziraju procesije krunice, zazivajući zagovor Majke Božje. Naravno, kao što znamo kada molimo krunicu, kad god se okrenemo Majci Božjoj, ona nas privlači izvoru svekolike milosti, njezinom Sinu, našem Gospodinu Isusu. I vojujući križarski boj svetom krunicom u bici kod Lepanta 7. listopada, kršćani su ostvarili pobjedu koja se činila nemoguća protiv daleko superiornije islamske sile. Svi su pripisali pobjedu zagovoru Blažene Majke. Dakle, mislim da u ovim vremenima kada ponekad stvarno strahujemo za budućnost, čak neposrednu budućnost, jer postoje tolike prijetnje oko nas, čak i unutar Crkve, gdje nalazimo one koji su zbunjeni shvaćanjem temeljnih istina. U odnosu na ljudski život, u odnosu na brak i obitelj, moramo se obratiti Majci Božjoj i moliti njezin zagovor kod svog Sina prije svega za duboku nadu koja će nas onda potaknuti da učinimo sve što možemo kako bi svjedočili Istinu. Znamo da ne moramo ići u potragu za njom, ona je već ovjekovječena za nas, a sadržana je u Katekizmu Katoličke Crkve i tradiciji, u neprekinutoj liniji nasljeđa koja potječe od našeg Gospodina, službe apostola, a nastavlja biti živa i za nas danas, onda kada nas Crkva uči, kada nas posvećuje, i disciplinira, i vlada.

8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća i početak Jubilarne godine milosrđa uzoriti kardinal je slavio misu u svetištu Gospe od Guadalupe u La Crosse u Wisconsinu. Misa i krunica je obilježila početak kampanje o kojoj kardinal danas govori. Kampanja ima za cilj, Vaša Eminencijo, okupiti najmanje milijun katolika koji bi molili krunicu na prvi dan svakog mjeseca tijekom cijele ove godine, je li tako?

Burke: To je točno, a ja im se pridružujem prikazujući svetu misu toga dana za sve nakane onih koje volim nazvati ratnicima krunice, onih koji su u borbi za našega Gospodina, Njegove istinske vojnike koji mole krunicu – tada molim za sve njihove nakane koje mi šalju svaki mjesec, a zatim i za nakane koje su dio projekta Operacija Nebeska oluja (Operation Storm Heaven), kako bi naš Sveti Otac i biskupi mogli imati smjernice koje su im potrebne u ovim burnim vremenima, kako bi bili istinski pastiri stada, kako bi se raspršile sve zbunjenost i pogreške, da naše obitelji budu zaštićene i ostanu čvrste, da oni koji su pali u grijeh dožive milost obraćenja i Božje milosrđe, te za svetost života svih katolika kako bi postali svjedoci, na što smo posebno pozvani- da svoje krštenje potvrdomo u svijetu.

Dakle, kampanja je jednostavna. Svakog prvog dana u mjesecu traži se da svaki ratnik Krunice prikaže krunicu za ove nakane. Ja prikazujem svetu misu na taj dan i također molim krunicu za te nakane.

Kao biskup i kardinal Crkve, smatram da mi je dužnost potaknuti ova pitanja na način za koji se nadam da će izgraditi Tijelo Kristovo. No, ono što nam uvijek mora ostati na umu jest da pobjedu već imamo. Drugim riječima, završno poglavlje ove priče koja je postala i priča naše vjere kroz ova teška vremena – konačno poglavlje je napisano i to je pobjeda Krista. A na nama ostaje da i u ovim teškim vremenima ostanemo uvijek sjedinjeni s Kristom i Njegovim mističnim Tijelom, a samo u Rimokatoličkoj crkvi nam dolazi Krist kako bi nam dao život. Dakle, moramo uvijek ostati vjerni našoj katoličkoj vjeri i ne gubiti nadu. Pa čak i kada mediji donose kojekakve priče o Crkvi tipa- da mijenja svoj nauk o braku, da Crkva mijenja svoj nauk o svetoj pričesti, ili kako Crkva mijenja svoj nauk o svećenstvu, ma kakve te vijesti bile, ne smijemo dopustiti da nas one odvedu na pogrešan put. Moramo ostati čvrsto uz našu katoličku vjeru. Onima koji mi pišu nakon što pročitaju ovakve vijesti u medijima i duboko su zabrinuti i zbunjeni, kažem: “Uzmite Katekizam Katoličke Crkve. Tamo ćete pronaći ono što Crkva uči.

I to se ne mijenja. To se ne može promijeniti. Pa čak i ako netko s vrlo visokim ovlastima kaže kako će se mijenjati, znamo da ne može biti tako.

U ovom izazovnom vremenu postalo mi je jasno što je bitno kako bi ostali sjedinjeni s Kristom, jer čak i kada pokušavamo učiniti ispravnu stvar, đavao nas može iskušati da krenemo u smjeru koji nije u jedinstvu s Kristom.

Zato je molitva broj jedan, a tijekom ovih teških vremena stvarno moramo postati još gorljiviji i ako je moguće umnožiti naše molitve.

Drugo, ne smijemo si dopustiti da budemo obeshrabreni zbog svih poteškoća na koje možemo naići kada se borimo za istinu, nego trebamo ostati smireni i stalno se podsjećati da je Krist s nama, On je s nama u Crkvi, On je obećao i On ne govori laži- “Ja ću biti s vama u sve dane do svršetka svijeta“, a ako je On sa mnom, On je osigurao pobjedu. Sve što trebamo napraviti je učiniti svoj dio.

I ovdje bih preporučio čitanje početka poslanice Kološanima. Sveti Pavao govori o tome kako ga raduje sudjelovanje u Kristovim patnjama za dobrobit Crkve. Moramo imati takav stav, a ne se prepustiti samosažaljenju ili obeshrabrenju ili gorčini.

Treće, pridružimo se drugima, drugim riječima ne smijemo dopustiti da postanemo izolirani, da se osjećamo kao da smo ostali sami, što naravno nije slučaj. Postoji cijela vojska divnih ljudi koji vole Crkvu i bore se za nju u ovom trenutku, koji se bore za Krista, i zato zadržite komunikaciju s drugima, ostanite u zajedništvu s njima, kako bi ohrabrili jedni druge, što je svakako prirodno za nas u Crkvi, koja je zajedništvo vjernika, zajedništvo učenika našeg Gospodina.

To je program koji ja pokušavam slijediti i tako pokušavam ostati jak protiv iskušenja koja Sotona očito postavlja u životu svakog od nas.