Naslovnica Crkva Otac James Martin u članku za časopis America povezuje katoličke vođe s...

Otac James Martin u članku za časopis America povezuje katoličke vođe s neredima na Kapitolu

620
0

U eseju oca Jamesa Martina, pod naslovom “Kako su katolički lideri pomogli porastu nasilja na američkom Kapitolu”, objavljenom u isusovačkom časopisu America, Martin je prikupio komentare raznih biskupa i svećenika koji kritiziraju Bidenov stav o pobačaju i pitaju se bi li katolik mogao glasati za njega. Iako su se te kritike kretale od poštovanja do zapaljivosti, otac Martin je tvrdio da njihova kritika “ne odražava na odgovarajući način crkveno učenje” i šalje poruku da su izbori “gotovo apokaliptična bitka između dobra i zla”.

Svećenik je sugerirao kako su “možda ovakvi komentari pridonijeli nemirima u državi”.

U podužem eseju otac Martin je nastojao povezati nemire s glasnim kritičarima pobačaja. Tvrdio je da je uoči nasilja na američkom Kapitolu bilo “naširoko osobno klevetanje kandidata od strane katoličkih vođa”. Imenovao je razne svećenike te kao primjer citirao dva komentara na Twitteru biskupa Richarda Stike iz Nashvillea.

Biskup, blago rečeno, nije bio impresioniran s esejom oca Jamesa Martina:

Ne ispričavam se zbog svojih komentara jer se slažem s (Američkom konferencijom katoličkih biskupa) da je pobačaj najvažnije pitanje u današnje vrijeme“, rekao je Stika na Twitteru 13. siječnja. “Gospodin Biden voli govoriti o svojoj katoličkoj vjeri. Možda bi trebao shvatiti da je pobačaj pitanje ljudskih prava kao i krajnje zlostavljanje djece. Možda sam propustio nešto u članku koji se referira na pobačaj kao glavno pitanje.

(Ne) razumijem kako gospodin Biden može tvrditi da je dobar i vjeran katolik, jer poriče toliko toga od crkvenog učenja, posebno o apsolutnom zlostavljanju djece i kršenju ljudskih prava najnevinijeg, još nerođenog.”- napisao je biskup Stika u jednom tweetu.

I također hvali svoju pomoćnicu koja je na saslušanjima u Senatu još jednom pokazala da je protukatolički nastrojena“, nastavio je biskup na Twitteru, referirajući se na kontroverzno ispitivanje katoličkog suca od strane buduće potpredsjednice Kamale Harris, samo zato što je član laičke udruge vitezova Kolumba.

Nakon citiranja biskupa Stike, otac Martin je također napao oca Franka Pavonea, nacionalnog direktora organizacije “Svećenici za život” i bivšeg člana skupine ‘Katolici za Trumpa‘ u kampanji za predsjedničke izbore.

Otac Martin tvrdi da “osobno klevetanje od strane pripadnika svećenstva neizbježno dovodi do nedostatka poštovanja vjernika, što olakšava onima koji u crkvenim klupama vrijeđaju vladu i građanske vođe.” Tvrdi kako je „alarmantan broj katoličkog svećenstva pridonio okruženju koje je dovelo do fatalnih nereda na američkom Kapitolu. Ironično, svećenici i biskupi koji sebe smatraju ‘pro-life’ pomogli su iznjedriti okruženje ispunjeno mržnjom koje je dovelo do kaosa, nasilja i, na kraju, smrti.

Esej o. Martina kritizirao je svećenike koji su stekli određenu internetsku popularnost poput oca Jamesa Altmana čiji je YouTube video “Ne možeš biti katolik i demokrat privukao oko 1,2 milijuna pregleda prije izbora. Ostali predmeti kritike vlč. Martina su uključivali i komentar kardinala Raymonda Burkea da je Biden umiješan u “teško, nemoralno zlo koje je izvor sablazni”. Otac Martin je također citirao biskupa Thomasa Dalyja iz Spokanea koji se javno zapitao kako katolik može glasati za “kandidata poput Bidena” ako je “pobačaj intrinzično zlo”.

Martin nije zaboravio ni nadbiskupa Carla Maria Viganòa, kontroverznog bivšeg apostolskog nuncija u SAD-u, koji je Bidena nazvao “marionetom kojom manipulira elita, marionetom u rukama ljudi žednih moći i spremnih učiniti sve kako bi se njihova moć proširila.”

Martin je istaknuo da su baš takvi primjeri doveli do nasilja i zaslužuju korekcije.

Može li itko sumnjati da je moralna računica koju su predložili neki kršćanski lideri, uključujući katoličke svećenike i biskupe, uokvirena jezikom čistog dobra naspram čistog zla, pridonijela prisutnosti tolikih izgrednika koji su otvoreno mahali kršćanskim simbolima dok su provodili svoje nasilje?” zaključio je otac Martin u svom eseju.

Izvor