Naslovnica Papa Franjo Otvara li Papa mogućnost ženskog đakonata?

Otvara li Papa mogućnost ženskog đakonata?

3547
0

Ovako su danas neki mediji prenijeli najnovije vijesti iz Vatikana:

Revolucija na pomolu…
Papa Franjo otvara put ženama u svečenićku službu…

O čemu se radi?!

Prema talijanskim agencijama, papa Franjo je najavio osnivanje povjerenstva koje će proučiti puteve koji bi ženama omogućile pristup u đakonsku službu u Katoličkoj Crkvi, signalizirajući tako otvorenost mogućeg završetka povijesne prakse muškog svećenstva.

Papa je mogućnost osnivanja povjerenstva spomenuo danas u Vatikanu, tijekom sastanka s više od 900 čelnica svjetskih zajednica katoličkih redovnica, koje su ga, između ostalog upitale zašto Crkva ne dopušta ženama pravo na službu đakonata.

Papa je odgovorio kako je o tome raspravljao prije nekoliko godina s “dobrim, mudrim profesorom” koji je proučavao ulogu ženskih đakona u prvim stoljećima Crkve. Ali- rekao je papa, da mu je ostalo nejasno kakvu bi ulogu takav đakonat imao (danas).

Tko su bile te đakonise?” papa se podsjetio svog pitanja profesoru. “Jesu li bile zaređene ili ne?

Osnivanje službenog povjerenstva koje bi moglo proučavati ovo pitanje?“- upitao je Papa na glas. “Mislim da da, za Crkvu bi bilo dobro da to pitanje razjasni. Slažem se. Zauzet ću se da se tako nešto pokrene.“… “Prihvaćam“, rekao je kasnije papa. “Čini mi se korisnim osnovati povjerenstvo kako bi se ovo razjasnilo.

Prema National Catholic Reporter-u, Papina otvorenost ka samom propitkivanju mogućnosti da žene služe kao đakonise bi mogla predstavljati povijesni pomak za Katoličku Crkvu, koja ne dopušta svećeničko ređenje žena.

Papa Ivan Pavao II. je u svojem apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis još 1994.-e potvrdio da “Crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama”, pozivajući se na Isusov odabir samo muških učenika za službu dvanaestorice apostola.

Papin govor o ženskom đakonatu je bio samo dio gotovo 75-minutnog sastanka s članicama međunarodne zajednice generalnih poglavarica, koje predstavljaju gotovo pola milijuna katoličkih redovnica na pet kontinenata.

Što se tiče propovijedanja na misi, Franjo je rekao da je to “teološko/liturgijsko” pitanje, ali je istaknuo kako “nema problema” ako žene promišljanju ili propovijedaju na molitvenim skupovima, ali da ipak za vrijeme mise svećenik služi “in persona Christi“, te tijekom mise on mora i propovijedati.

Papa je pri tom podsjetio redovnica na njihovu vrijednost u Crkvi rekavši kako je “posvećena žena ikona Crkve, ikona Marije. Svećenik nije ikona Crkve, on nije ikona Marije. On je ikona apostola, učenika… ali ne Crkve ili Marije.

Redovnice su se također požalile Papi kako se mnoge od njih suočavaju s izazovom uvođenja “novina” u redovnički život, jer se često osjećaju “blokirane” zbog ograničenja prisutnih u Kodeksu crkvenog kanonskog prava – pa su ga pitale predviđa li promjene u kanonskom pravu koje bi im mogle pomoći.

Vi ste govorile o novostima u pozitivnom smislu“, odgovorio je Papa. “A Crkva je veličanstvena u tome, jer je morala promijeniti toliko toga u svojoj povijesti.”

Ali, podsjetio je papa redovnice da promjene moraju doći nakon procesa razlučivanja i raspravi s Duhom Svetim, a ne samo u odmjeravaju prednosti i nedostataka mogućih argumenata.

Kod svake promjene koju morate učiniti … uđite u ovaj proces razlučivanja“, rekao je. “To će vam dati veću slobodu.

Franjo je onda spomenuo da Kanonsko pravo služi kao “pravna pomoć” Crkvi, te da je Zakon “promijenjen, potpuno obnovljen” dva puta u 20-om stoljeću.