Naslovnica Crkva Otvoreno pismo predsjednicima biskupskih konferencija

Otvoreno pismo predsjednicima biskupskih konferencija

1201
0
Kardinal Raymond Burke i kardinal Walter Brandmüller, preostala dvojica kardinala dubie, napisali su otvoreno pismo predsjednicima svjetskih biskupskih konferencija koji ovih dana u Rimu raspravljaju o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi.
Draga braćo, predsjednici biskupskih konferencija,
Obraćamo vam se s dubokom tjeskobom!
Katolički svijet je zastranio i s tjeskobom se postavlja pitanje: Kamo ide Crkva?
Prije nego što je došlo do zastranjenja, čini se da je poteškoća svedena na zlostavljanje maloljetnika, užasnog zločina, pogotovo kada ga učini svećenik, što je, međutim, samo dio mnogo veće krize.
Kuga homoseksualne ‘agende’ proširila se unutar Crkve, promicana od strane organiziranih mreža i zaštićena ozračjem suučesništva i zavjere šutnje.
Seksualno zlostavljanje se pripisuje klerikalizmu. Ali prva i primarna krivnja svećenstva ne počiva na zloporabi moći, već u napuštanja istine Evanđelja. Čak i javno poricanje, riječima i djelima, Božanskog i prirodnog zakona, nalazi se u korijenu zla koje kvari određene krugove u Crkvi.
Korijeni te pojave leže u ozračju materijalizma, relativizma i hedonizma u kojem se otvoreno dovodi u pitanje apsolutni moralni zakon, i to bez iznimki.
Suočeni s ovom situacijom, kardinali i biskupi šute. Hoćete li također šutjeti i na sastanku prigodom sastanka koji je u Vatikanu sazvan 21. veljače?
Mi smo među onima koji su 2016. godine predali Svetom Ocu neka pitanja, “dubie”, koja su podijelila Crkvu uoči zaključaka Sinode o obitelji. Danas, ne samo da na one “dubie” nema nikakvog odgovora, nego su postali dio opće krize Vjere. Stoga vas potičemo da podignete svoj glas kako biste zaštitili i objavili cjelovitost nauka Crkve.
Molimo Duha Svetoga da On pomogne Crkvi i donese svjetlo pastirima koji je vode. Odlučno djelovanje sada je hitno i potrebno. Vjerujemo u Gospodina koji je obećao: “Evo ja sam s vama u sve dane, do svršetka svijeta” (Mt 28,20)
Walter kardinal Brandmüller
Raymond Leo kardinal Burke

Izvor