Naslovnica Crkva Ovo nije kraj, nego tek početak

Ovo nije kraj, nego tek početak

1874
0

Ovo nije kraj, samo početak. Sve zajedno, ovogodišnja Sinoda je osmišljena kako bi pripremila dnevni red za veću Biskupsku sinodu o obitelji koju je Papa Franjo sazvao za listopad 2015.

Između ostalog, to je razlog zašto je rascjep koji je nastao u subotu navečer oko toga jesu li biskupi “odbacili” dvije stavke u završnom dokumentu, koji nisu dobili dvotrećinu glasova- jedan o homoseksualcima, a drugi o razvodu i ponovnoj ženidbi, bio kategorijska pogreška. U stvarnosti, svrha ovog sastanka nije bila “prihvatiti” ili “odbaciti” nešto. Od danas pa do iduće godine, Papa Franjo će vjerojatno napraviti neke važne kadrovske poteze koji mogu promijeniti karakter sljedeće sinode koju će sazvati.

Prva stvar, američki kardinal Raymond Burke, koji je postao lider konzervativne struje tijekom sinode, vjerojatno neće biti na sljedećoj, jer će on uskoro biti smijenjen s mjesta čelnika vatikanskog najvišeg suda.
Također je moguće da njemački kardinal Gerhard Müller, još jedan jak konzervativan glas u sinodi, do listopada 2015. više neće voditi Kongregaciju za nauk vjere. Ovisno o tome tko preuzme ovu funkciju, također se može promijeniti ozračje sljedeće sinode.

U principu, ako je papin plan usmjeriti Vatikan ka eliminiranju ili konsolidiranju nekih odjela, postoji mogućnost da će biti manje rimskih dužnosnika na sljedećoj sinodi.

S druge strane, umirovljeni njemački kardinal Walter Kasper, glavni protagonist liberalne struje, bio je na ovoj sinodi samo po posebnom papinskom pozivu, i ne postoji nikakvo jamstvo da će se vratiti, pogotovo nakon kontroverze oko njegove primjedbe o Afrikancima koji “nam ne bi trebali previše govoriti što nam je činiti “.
S njihove strane, afrički biskupi su se iznenadili kada nijedan od njih nije postavljen u odbor za izradu nacrta završnog dokumenta, a sljedećeg puta vjerojatno neće čekati da stignu u Rim prije nego što daju do znanja da očekuju svoje mjesto za stolom od samog početka.

Drugim riječima, nemojte pretpostavljati da će postavljanjem istih pitanja na sinodi iduće godine, papa Franjo dobiti iste odgovore.

Evo nekih komentara koje sam zabilježio u zadnja dva dana:

Adolfo Nicolas, general Družbe Isusove, kojoj i p. Franjo pripada, rekao je za novinsku agenciju I. Media da se pripremaju za moguću “revoluciju” sljedeće godine.

Kardinal Reinhard Marx u Münchenu, navodno vrlo blizak papi, rekao je da nema povratka. “Bila su to dva koraka naprijed, možda jedan korak unatrag, ali sigurno ne dva.

Nadbiskup Victor Manuel “Tucho” Fernández, papin najbliži teološki savjetnik i prvi imenovan biskup, Rektor Katoličkog sveučilišta u Argentini i član originalne šesteročlane komisije na sinodi, komentirao je sinodu ovako: “Postojala je skupina od šest ili sedam fanatika, pomalo agresivnih, koji nisu predstavljali ni 5% od ukupnog broja [sinodalnih otaca].” … “Ako ne otvorimo Pandorinu kutiju, onda samo krijemo prljavštinu pod tepihom.” … “Možda smo propustili reći, u najmanju ruku, s papom Franjom: ′Tko smo mi da sudimo homoseksualcima?‘”

Zbilja, tko ste vi?

Nadbiskup Forte, naširoko identificiran kao glavni autor kontroverznog paragrafa o homoseksualnosti koji se pojavio na prvotnom izvješću Sinode, ali nije bio odobren, izjavio je: “Ja nisam jedini mozak koji stoji iza dokumenta, nisam jedini autor.

Vodeći engleski prelat, kardinal Vincent Nicholas je rekao kako završni dokument sinode nije išao “dovoljno daleko” u svom jeziku govoreći o osobama s istospolnim atrakcijama: “Postojale su tri ključne riječi zbog kojih sam zabrinut … ‘poštovanje’, ‘dobrodošlica’ i ‘vrijednosti’“, kazao je kardinal Vinko Nicholas. “Tražio sam te riječi i one više nisu bile tamo, zbog čega mislim da taj paragraf nije dobar.”

Izvor