Naslovnica Crkva PAD AUTORITETA KONGREGACIJE ZA NAUK VJERE

PAD AUTORITETA KONGREGACIJE ZA NAUK VJERE

2258
0

Liberalne, ali u isto vrijeme i dosta utjecajne američke novine National Catholic Reporter objavile su ovih dana članak koji potpisuje isusovac Thomas Reese, autor knjige Inside the Vatican: The Politics and Organization of the Catholic Church, u kojem opisuje drastičan pad autoriteta koji Kongregacija za nauk vjere trenutno doživljava pod prefektom Tomasom Müllerom. Velik dio članka govori o povijesnoj moći kongregacije kao ‘strahu i trepetu’ Rimske Kurije ali pri kraju pokazuje realno stanje danas.

Evo nekih odlomaka:

Nema sumnje da je Kongregacija za nauk vjere pod pontifikatom Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. bila nedodirljiva, pogotovo u vrijeme kada je Ratzinger bio prefekt.

No, kongregacija se više ne čini toliko nedodirljiva. Samo u zadnje vrijeme javno ju je kritizirao kurijalni kardinal iz Brazila, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, i čak dva kardinala iz članstva Vijeća kardinala, imenovana od Pape kako bi ga savjetovali o reformi Vatikana. Čak je i papa Franjo u razgovoru s latinoameričkim redovnicima rekao kako se ne moraju brinuti o Kongregaciji ako pogriješe, nego da samo nastave dalje.

Prije samo nekoliko godina samo jedna ovakva vijest bi bila šokantna, a njih pet nepojmljivo.

Papa Franjo očito želi jednu nježniju Kongregaciju za nauk vjere koja će uvijek tražiti “konstruktivni dijalog, poštovanje i strpljenje s autorima”, kako je objasnio papa. “Ako istina iznuđuje vjernost, ona uvijek raste u ljubavi i bratskoj pomoći za one koji su pozvani sazrijevati i pojasniti svoja uvjerenja.” Drugim riječima, kongregacija bi se trebala “isticati u svojoj kolegijalnosti i dijalogu.

Novinari National Catholic Reportera i drugi promatrači to tumače kao stišavanje tonova. “Teolozi se svakako nadaju kako su završili dani kada su se vodile istrage protiv njihovih kolega. Ako je na pomolu uistinu primirje, onda će to potaknuti teologe i biskupe da opet rade zajedno kao što su to učinili na Drugom vatikanskom koncilu .