Naslovnica Papa Franjo Papa: danas kanim govoriti o Sinodi

Papa: danas kanim govoriti o Sinodi

1508
0

Prije no što počnem govoriti o raznim vidicima obiteljskog života, danas kanim govoriti o nedavnoj Sinodi na kojoj se raspravljalo o pastoralnim izazovima o obitelji u kontekstu nove evangelizacije.
Obavijesna su sredstva tijekom Sinode obavljala svoj posao, zahvaljujemo im na opširnom izvještavanju – očekivanja su bila velika, a vijesti je bilo puno zahvaljujući Tiskovnom uredu, gdje se svaki dan održavao briefing za novinare. Obavijesna su sredstva često izvještavala o Sinodi kao o nekoj sportskoj priredbi, natjecanju između dvije suprotstavljene momčadi: konzervativci protiv naprednjaka. Danas stoga želim govoriti o radu sinodskih otaca – istaknuo je papa Franjo.
Prije svega, sinodske sam oce ohrabrio da slobodno i odvažno govore te da ponizno slušaju; da bez straha govore o onom što im je na srcu. Svatko je mogao i trebao reći ono što je nosio u srcu, što je iskreno mislio. Znamo kako su raspravljali apostoli, žučno. Vikali su jedan na drugoga; galamili su jer su htjeli otkriti Božju volju glede pogana; može li se pogane primiti u Crkvu – primijetio je Papa.
Uvijek se, kad se traži Božja volja, očituju razna mišljenja i živa rasprava na nekoj sinodskoj skupštini, nije to ružno ako se odvija u poniznosti i dobronamjerno. Ne bi bilo dobro da se nije moglo slobodno govoriti. Stoga je svatko mogao i trebao jasno reći ono što je mislio – objasnio je Sveti Otac.
Nakon uvodnoga izlaganja kardinala Eredöa, sinodski su oci mogli govoriti i slušati. Smjerno su se ponašali, svatko je dakle bez ustručavanja govorio znajući da mu nitko neće zamjeriti. Rasprave su se vodile na temelju „Radnoga dokumenta“. Tajništvu sinode pak zahvaljujemo na golemom radu, prije i tijekom Sinode, bili su zaista izvrsni – ustvrdio je Papa.
Nitko nije dovodio u pitanje temeljne istine sakramenta ženidbe: nerazrješivost, jedinstvo, vjernost i otvorenost životu. O tomu se nije raspravljalo – naglasio je Sveti Otac. Svi su govori objedinjeni u Izvješću nakon rasprave. A kardinal je Erdö pripremio Izvješće, podijeljeno u tri točke: kontekst i izazovi obitelji; pogled uprt u Krista i Evanđelje obitelji; suočavanje s pastoralnim izgledima – objasnio je Papa dodajući:
O Izvješću se pak raspravljalo u četiri skupine. Svaka je skupina na kraju predstavila vlastito izvješće, koja su odmah objavljena da se svi s njima upoznaju, ništa nije bilo tajno – ustvrdio je Papa.
Sinodsko je povjerenstvo proučilo sve prijedloge skupina i pripremilo završno Izvješće, poštujući prethodnu shemu: kontekst stvarnosti, pogled uprt u Evanđelje i pastoralno zauzimanje. Po običaju, usvojena je završna poruka Sinode, kraća i prihvatljivija u odnosu na Izvješće – kazao je Papa.
Netko bi me mogao pitati: „Jesu li se svađali sinodski oci?“ Svađe nije bilo, ali su glasno govorili, bilo je bučno. U Crkvi su svi slobodni, a sve se odvijalo „s Petrom i pod Petrom“ („cum Petro et sub Petro“), odnosno u prisutnosti Pape koji jamči slobodu i pravovjerje. Ja sam na završetku sinode sažeto govorio o sinodskom iskustvu – kazao je Sveti Otac.
Sa Sinode su izišla tri službena dokumenta: Završna poruka, Izvješće i zaključni Papin govor, drugih nema. Zaključno izvješće, objedinjuje prethodna promišljanja biskupija; sada, jučer je pak objavljeno i šalje se svim biskupskim konferencijama s upitima za sljedeću redovnu Sinodu o obitelji, u listopadu 2015. godine. Ponavljam, jučer je objavljeno s upitima za biskupske konferencije, kao smjernice za sljedeću Sinodu – podsjetio je Papa.
Zaključujući govor o biskupskoj sinodi, Papa je ponovio da Sinoda nije neki parlament, nego prostor zaštićen da Duh Sveti može djelovati. Nije bilo sukoba između raznih stranaka, što je naravno za neki parlament; biskupska je rasprava uslijedila nakon dugoga pripremnog rada, koji će se sada nastaviti pripremajući redovnu Biskupsku sinodu o obitelji – ustvrdio je Sveti Otac.
To je Biskupska sinoda i kao takvu ju povjeravamo zaštiti Djevice, naše Majke. Neka nam ona pomogne slijediti Božju volju u odabiru pastoralnih odluka koje će ojačati obitelj. Molim vas da svojom molitvom pratite pripremu za sljedeću Sinodu. Neka nas Gospodin prosvijetli da u nama dozrije ono što kao Sinoda trebamo reći svim Crkvama – zaključio je papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan