Naslovnica Crkva Papa emeritus Benedikt XVI: Prava obnova liturgije temeljni je uvjet za obnovu...

Papa emeritus Benedikt XVI: Prava obnova liturgije temeljni je uvjet za obnovu Crkve

2354
0

Pogrešna liturgijska reforma nakon Drugog vatikanskog koncila, koja je naglasila ljudsku “aktivnost i kreativnost” umjesto davanja “prioriteta” Bogu, ugrozila je samo postojanje Katoličke Crkve, piše papa emeritus Benedict XVI. u predgovoru novog ruskog izdanja Opera Omnia (kompletna djela) Benedikta XVI. / Ratzingera.

U takvoj situaciji postaje sve jasnije da se egzistencija Crkve temelji na pravednom slavljenju liturgije i da je Crkva u opasnosti kada se Božje prvenstvo više ne očituje u liturgiji, a time i u životu” dodao je Benedikt.

Najdublji uzrok krize, koja potkopava Crkvu, nalazi se u dokidanju Božjeg prvenstva u liturgiji.

Benedikt, koji je upravo navršio 90 godina, upozorio je na gubitak prioriteta mise u životu katolika. “Apsolutni prioritet” svakom katoliku trebalo bi biti sudjelovanje na misi – bez obzira na sva druga pitanja – no to se izgubilo.

U savjesti današnjih ljudi, Božja djela – pa tako i liturgija – više nisu toliko hitna” – rekao je.

Postoji potreba za žurnim djelovanjem za svaku moguću stvar. Božje stvari ne izgledaju više hitne. […] Ako Bog više nije važan, mijenjaju se kriteriji za utvrđivanje važnosti. Čovjek, stavljajući Boga sa strane, samom sebi postavlja ograničenja koja ga čine robom materijalnih sila koje se protive njegovu dostojanstvu”, dodao je.

Papa emeritus je rekao da se posvetio temi liturgije jer je nakon Drugog vatikanskog sabora imao priliku vidjeti kako je liturgija – usredotočena na čovjeka – “gotovo zaboravila na Božju prisutnost”.

Znao sam da je prava obnova liturgije temeljni uvjet za obnovu Crkve“, zaključio je Vrhovni svećenik emeritus Benedikit XVI.

Izvor