Naslovnica Papa Franjo Papa Franjo: abortus je grijeh protiv Boga Stvoritelja

Papa Franjo: abortus je grijeh protiv Boga Stvoritelja

3842
0

Zanimljivo je bilo danas pratiti novinska izvještavanja o papinom govoru talijanskim liječnicima, gdje je nakon duljeg iščekivanje osudio pobačaj. Kažem duljeg jer su mnogi vjernici još uvijek pod dojmom njegove izjave od prošle godine, kada je u jednom intervju opomenuo da smo mi u Crkvi ponekad opsjednuti tim pitanjem.

Ovako je Catholic News Agency prenio današnje vijesti:

Papa Franjo je pred skupinom katoličkih liječnika izjavio kako je “igranje sa životom”, poput pobačaja i eutanazije grešno, te naglasio da je svaki ljudski život, bez obzira na stanje, svet.

Mi živimo u vrijeme eksperimentiranja sa životom. No, to je loš eksperiment … igramo se životima“, rekao je Papa pred 4.000 katoličkih liječnika okupljenih danas u Vatikanu u dvorani Pavla VI..

Budite oprezni, jer je to grijeh protiv Stvoritelja. Protiv Boga Stvoritelja.

Podsjetio je kako je mnogo puta u svojim godinama svećenstva čuo ljude kako prigovaraju Crkvi zbog njenog stava po pitanjima vezanim uz život, posebno pitajući zašto je Crkva protiv pobačaja.

Nakon što je objasnio da se Crkva ne protivi pobačaju samo zbog vjerskih ili filozofskih pitanja, nego i zbog toga što je pobačaj “znanstveni problem, jer se radi o ljudskom životu, a nije zakonito oduzeti ljudski život kako bi se riješio problem“.

Bez obzira na mnoge primjedbe koje se mogu čuti o tome kako je moderna misao evoluirala po tom pitanju, Papa je naglasio kako i “u drevnoj misli i u modernoj misli, riječ ‘ubojstvo’ znači isto!

Isto vrijedi i za eutanaziju“, objasnio je papa, primjetivši da se kao rezultat “ove kulture otpada, već prakticira skrivena eutanazija kod starijih osoba“.

To je, rekao je papa, kao da govorite Bogu: “Na kraju života učinit ću to kako ja želim.- To je grijeh protiv Boga. Razmislite dobro o tome.”

Uvjerenje da je pobačaj koristan za žene, da je eutanazija “dostojanstveni čin“, ili da je “znanstveno otkriće ‘proizvesti’ dijete (koje se) smatra pravom umjesto prihvaćenim darom” su sve dijelovi konvencionalne mudrost koja nudi lažan osjećaj suosjećanja, rekao je papa.

A to uključuje “iskorištavanje ljudskih života kao laboratorijskih miševa da bi se navodno spasilo druge“, Papa je u nastavku rekao da, naprotiv, Evanđelje daje pravu sliku suosjećanja u liku dobrog Samaritanca, koji vidjevši čovjeka u patnji, milosrdno suosjeća s njim, prilazi mu i nudi konkretnu pomoć.

S druge strane ostao sam malo začuđen dosta mlakim člankom Radio Vatikana, odakle razni portali pa tako i većina hrvatskih primaju vijesti o papa Franji. Pogledajte razliku dolje s bitnim izjavama o abortusu u boldu.

Papa Franjo susreo se danas s članovima Talijanskog udruženja katoličkih liječnika, prigodom njihove sedamdesete godišnjice osnutka. Nema sumnje – obratio im se Papa – da su se u našim danima, zahvaljujući znanstvenom i tehničkom napretku, značajno povećale mogućnosti liječenja tijela; ali se istovremeno čini da su se umanjile sposobnosti brige za osobe – osobito za one koje pate, za ranjive i nemoćne.

Objašnjavajući kako znanstveni i medicinski napredak može doprinijeti poboljšanju ljudskoga života u toj mjeri u kojoj se ne udalji od svojih etičkih korijena, Papa je potaknuo katoličke liječnike da shvate svoju struku kao ljudsko i duhovno poslanje, kao istinski laički apostolat.

Briga za ljudski život – osobito kada je najugroženiji – dubinski se tiče poslanja Crkve, i stoga Crkva s pravom daje svoj doprinos, utemeljen na Evanđelju, u raspravi o ljudskome životu – kazao je Papa, primijetivši kako često zbog prevelike pažnje usmjerene prema tjelesnim vidicima života, zaboravljamo dublje dimenzije postojanja. U svjetlu vjere i ispravnoga razuma, ljudski je život uvijek svet i uvijek „kvalitetan“. Ne postoji ljudski život koji bi bio svetiji od drugoga, kao što nema ljudskoga života koji je kvalitetniji od drugoga tek zbog sredstava, prava, ekonomskih ili društvenih prilika.

Svjedočanstvo je katoličkih liječnika da je ljudski život uvijek svet, valjan i nepovrjediv i kao takav ima biti voljen, branjen i liječen – poručio je Sveti Otac. U liječničkoj struci, osim toga, valja surađivati i s onima koji imaju drukčije perspektive, ali ljudsko dostojanstvo prepoznaju kao kriterij svojega djelovanja. Ako vas Hipokratova zakletva obvezuje da uvijek služite životu, evanđelje vas još više potiče, da ga uvijek i posvuda volite, ponajviše kada mu je potrebna osobita skrb – ustvrdio je papa Franjo.

Vladajući nazor predlaže „lažno suosjećanje“, prema kojem je pobačaj pomoć ženi, eutanazija dostojanstven čin, a hvalevrijedno je znanstveno postignuće „proizvođenja“ djeteta, koje se smatra pravom, umjesto darom; to je nazor prema kojem se ljudski životi koriste kao laboratorijski zamorci da bi se tobože spasilo druge. Suprotno tome je evanđeosko suosjećanje koje se – poput dobroga Samarijanca – približava drugom i pruža mu konkretnu pomoć, naglasio je Papa, dodajući kako vjernost Evanđelju i poštovanje ljudskoga života ponekad traži hrabri izbor, a u nekim okolnostima i prigovor savjesti.
Izražavajući nadu u daljnji rast Udruženja katoličkih liječnika, Papa im je preporučio konstruktivnu suradnju sa svima koji dijele ljubav prema životu i služe mu u njegovom dostojanstvu, svetosti i nepovrjedivosti. Podsjetio ih je i na jednostavan savjet sv. Camilla de Lellisa za bolje služenje bolesnima: „Stavite više srca u svoje ruke“. Na kraju se papa Franjo preporučio u molitve okupljenih liječnika te im od srca udijelio svoj blagoslov.

Čak je i Jutarnji list bio konretniji s naslovom Papa oštro osudio eutanaziju i abortus i podnaslovom Poglavar Katoličke crkve papa Frane opetovao je tradicionalni katolički nauk oštro osudivši abortus i eutanaziju. Za cijeli članak kliknite ovdje.