Naslovnica Vatikan Papa Franjo imenovao Jeffreyja Sachsa u Papinsku akademiju

Papa Franjo imenovao Jeffreyja Sachsa u Papinsku akademiju

717
0

Sachs, koji je služio kao savjetnik trojici glavnih tajnika Ujedinjenih naroda, zalagao se za smanjivanje stope plodnosti u zemljama u razvoju širenjem kontracepcije…

Papa Franjo imenovao je u ponedjeljak ekonomista Jeffreyja Sachsa u Papinsku akademiju društvenih znanosti.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 25. listopada, da je papa imenovao Sachsa kao “običnog člana” akademije koju je 1994. osnovao papa Ivan Pavao II. radi promicanja proučavanja i napretka društvenih znanosti.

Sachs, direktor Centra za održivi razvoj na Sveučilištu Columbia u New Yorku, posljednjih je godina čest posjetitelj Vatikana.

66-godišnjak je bio istaknuti govornik na najmanje šest vatikanskih konferencija u 2019. i 2020.-oj, te je predavao o temama od obrazovanja do etike.

Predsjednik Rješenja za održivi razvoj pri UN-a također je sudjelovao na Amazonskoj sinodi u listopadu 2019. i međunarodnoj konferenciji “The Economy of Francesco” u studenom 2020.

Sachs, koji je služio kao savjetnik trojici glavnih tajnika Ujedinjenih naroda, zalagao se za smanjenje stope plodnosti u zemljama u razvoju širenjem kontracepcije, što je stajalište u suprotnosti s katoličkim učenjem.

Uspjeh u smanjenju visoke stope plodnosti ovisi o zadržavanju djevojčica u školi, osiguravajući da djeca prežive i osiguravanju pristupa modernim metodama planiranju obitelji i kontracepcijskim sredstvima”, napisao je 2011.

Argentinski biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar Papinske akademije društvenih znanosti, je još u veljači 2020. upitan o radu ovakvog čovjeka u Vatikanu, na što je samo odgovorio da se “sada promijenio”.

Objasnio je kako se Sachs često pojavljivao na vatikanskim konferencijama “jer integrira učiteljstvo Crkve i pape Franje u ekonomiju, stavljajući ljudsku osobu i opće dobro u središte”.

Novinska agencija CNA je pitala Sachsa u veljači 2020. kako njegovo zalaganje za smanjenje stope plodnosti i kontracepcije može biti u skladu s osjećajem pape Franje za “integralnu ljudsku ekologiju” i vjeruje li da je ispravno da ljudi u razvijenom svijetu nametnu načina života onima u nerazvijenom svijetu.

Sachs je odgovorio da se snažno slaže s “podrškom pape Franje za odgovorno roditeljstvo. Ova ideja znači da obitelji, odnosno majke i očevi zajedno, trebaju donijeti racionalnu odluku o rođenju djece na temelju svojih okolnosti s fokusom na osiguranju njihovog procvata.

Sachs je poseban savjetnik glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za 17 ciljeva održivog razvoja (SDG), koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine u rezoluciji pod nazivom Agenda 2030.

Cilj 5.6 SDG-a je “Osigurati univerzalni pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima kako je dogovoreno u skladu s Programom djelovanja Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju.

Izvor