Naslovnica Društvo PAPA FRANJO, POLITIČARI i ABORTUS

PAPA FRANJO, POLITIČARI i ABORTUS

702
0

Papa Franjo je jednom prilikom, obraćajući se biskupima u svoj rodnoj Argentini, dao eksplicitni nalog da se slijedi dokument Aparecida, koji je on sam uredio za biskupe Latinske Amerike, a u kojem se nalaže da se sveta pričest zabrani svima koji u bilo kojem obliku pomažu u izvršavanju abortusa, uključujući i političare. Po ovom dokumentu, posljedice za sve one koji podržavaju abortus su jasne: vjernici ne mogu primiti svetu pričest ako u isto vrijeme čine ili govore protiv Božjih zapovijedi, a to uključuje abortus, eutanaziju i druge zločina protiv života i obitelji. Odgovornost spada i na parlamentarne zastupnike, izvršnu vlast i sudionike u zdravstvenom sustavu.

Pitanje je kako će Crkva u Hrvata reagirati na ovakve poruke Svetog Oca?
U Hrvatskoj, čini mi se, abortus je postalo toliko normalan da nikome niti ne padne na pamet pitati pojedine političara za njihove stavove prema ovom pitanju. Imali smo priliku vidjeti kako je prošao zakon o umjetnoj oplodnji u našem Saboru kada je samo jedan jedini zastupnik glasao protiv, s tim da ima mnogo političara u tom istom Saboru koji naglašavaju svoju katoličku vjeru pa i sasvim sigurno mirno primaju svetu pričest u svojim župama. Bilo bi lijepo da neka od onih laičkih udruga koje predstavljaju Crkvu otvoreno anketira sve političare pa da saznamo njihove stavove. Mogao bi i Glas Koncila ovo učiniti, pa da biskupi daju do znanja i našim političarima kako bi im mogla biti uskraćena sveta pričest dok se ne pokaju.
Znam da će mi neki sad spočitnuti kako zabadam nos u privatne stvari i osuđujem ali ovo nisu male ni nevažne stvari. Ovdje se ne radi o tome poste li naši političari petkom i mole li radije krunicu ili litanije nego prihvaćaju li Boga za jedinog gospodara života i smrti ili ne. Već po svojoj definiciji političar je javna osoba, a time i njegova vjera i te kako postaje javna pa time one floskule o privatnosti vjere padaju u vodu. (Zanimljivo kako je nekima vjera i te kako javna ako im to ide u prilog.)
Ako ništa drugo, ovo bi bio dobar ispit za sve političare koji žele podršku vjernika u svojim kampanjama.