Naslovnica Papa Franjo Papa Franjo: Ako ste u stanju smrtnog grijeha, ne možete primiti Pričest

Papa Franjo: Ako ste u stanju smrtnog grijeha, ne možete primiti Pričest

997
0

Nastavljajući niz kateheza o Svetoj misi za vrijeme opće audijencije, papa Franjo je 14. ožujka podsjetio vjernike o potrebi dobivanja odrješenja za teške grijehe prije primanja Euharistije.

Tijekom svoje kateheze o molitvi “Oče naš”, Papa je rekao:

U “Oče naš”, kada govorimo Gospodinu: “Daj nam danas kruh naš svagdašnji”, tražimo ne samo hranu za tijelo, nego i dar euharistijskog kruha, hranu za dušu. Mi znamo da onaj tko je počinio smrtni grijeh ne smije pristupiti Svetoj pričesti bez da prvo dobije odrješenje u sakramentu pomirenja.

Iako se ovo može smatrati osnovnom katehezom koju bi i djeca i na vjeronauku već trebala znati, ipak – u današnje vrijeme kada se govori o ‘novim paradigmama’ u Crkvi i poziva na osobnu savjest prije odlučivanje o pristupu Svetoj pričesti – i ova jednostavna rečenica Svetog oca je dobro došla.

Jedina zagonetka je bila kako pronaći izvor ovog citata, jer iako je objavljen u različitim svjetskim medijima, on se ne nalazi u službenom transkriptu govora. Pa ga tako ne spominje ni hrvatsko izvješće s Radio Vatikana, koje su prenijeli naših vjerski portali.

Citat se ipak nalazi u transkriptu papinog govora, ali u djelu pozdrava i govora upućenog hodočasnicima iz Poljske!

Zašto je ova univerzalna poruka upućena baš njima, a kod drugih izostavljena, nije baš jasno. Baš zbog ove istine naše vjere Poljska biskupska konferencija se toliko i protivi dijeljenju Svete pričesti rastavljenim vjernicima koji su stupili u drugi civilni ‘brak’, bez obzira na ‘službene’ upute proizlaše iz pobudnice Amoris Laetitia. Možda bi bilo bolje da se ovaj dio kateheze naglasio na njemačkom ili jednom od drugih zapadnoeuropskih jezika, jer su ga Poljaci, čini se, već dobro savladali.

Službeni govor ovako glasi:

Sveti je Otac upozorio da ne možemo pristupiti svetoj pričesti, a da se prije nismo međusobno pomirili. Mir Kristov – istaknuo je Papa – ne može se ukorijeniti u srcu koje nije u stanju živjeti bratstvo i nanovo ga sastaviti nakon što je ranjeno. Mir daje Gospodin: On nam daje milost kako bismo oprostili onima koji su nas uvrijedili.

Zar ovo zaista vrijedi samo za braću Poljake (?!):

“Mi znamo da onaj tko je počinio smrtni grijeh ne smije pristupiti Svetoj pričesti bez da prvo dobije odrješenje u sakramentu pomirenja.”