Naslovnica Svijet Papa Franjo ulijeće u afričku oluju zbog svog poziva na dekriminalizaciju homoseksualnih...

Papa Franjo ulijeće u afričku oluju zbog svog poziva na dekriminalizaciju homoseksualnih odnosa

693
0

Poziv pape Franje svim državama da dekriminaliziraju homoseksualnost, naišao je na snažan otpor u Africi, uključujući Južni Sudan, zemlju koju će Sveti Otac posjetiti ovog vikenda.

Ministar informiranja, komunikacija i poštanskih usluga Južnog Sudana Michael Lueth izjavio je da su homoseksualni odnosi i istospolni brakovi kažnjivi zakonom u njegovoj zemlji.

Obraćajući se novinarima nedugo nakon sastanka vlade, kojim je predsjedao predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir, Lueth je rekao: “Ako on [papa Franjo] dođe ovamo i kaže nam da je brak osoba istog spola, homoseksualnost, legalan, reći ćemo ne.”

“Bog nije pogriješio”, nastavio je Lueth. “Stvorio je muškarca i ženu i rekao im da se vjenčaju i da idu i napune svijet. Rađaju li istospolni partneri?

“Naš ustav je vrlo jasan i kaže da je brak između suprotnog spola i da je svaki istospolni brak zločin, ustavni zločin”, rekao je Lueth u primjedbama koje je prenio južnosudanski radio Tamazuj.

Papa Franjo će od 3. do 5. veljače posjetiti Jubu, glavni grad Južnog Sudana, nakon što provede tri dana u Kinshasi, u Demokratskoj Republici Kongo.

Rekao je da je njegov posjet “hodočašće mira” nakon što su obje zemlje bile opustošene desetljećima rata, a u Južnom Sudanu će ga pratiti anglikanski nadbiskup Canterburyja, Justin Welby, i moderator Škotske Crkve, Velečasni Iain Greenshields.

Ali čini se da bi pitanje dekriminalizacije homoseksualnosti moglo dominirati posjetom, nakon što je Papa prošlog tjedna u intervjuu za Associated Press rekao da “biti homoseksualac nije zločin”. Također, ovo pitanje je nedavno bilo središnja točka u Welbyevoj Anglikanskoj Crkvi, koja se trenutno bori oko toga treba li dopustiti istospolne “brakove” u svojim crkvama, pošto je nedavno odobrila blagoslove istospolnih osoba.

U svom intervjuu za AP, Papa je rekao da homoseksualnost “nije zločin. Da, ali to je grijeh. Dobro, ali prvo napravimo razliku između grijeha i zločina.” Kasnije je pojasnio kako je mislio da je homoseksualni čin grijeh, “kao i svaki spolni čin izvan braka”, ali je ponovio da “tko god želi kriminalizirati homoseksualnost griješi”.

Čini se da su Papine riječi u suprotnosti s kulturnom osjetljivošću i proturječe njegovim povremenim oštrim osudama onoga što je nazvao “ideološkom kolonizacijom”; pri čemu misli na zapadne nacije koje nameću sekularne vrijednosti poput “prava homoseksualaca” i pobačaja zemljama u razvoju, vežući ih za inozemnu pomoć. Često je definirao ideološku kolonizaciju kao pokušaj uklanjanja prirodnih razlika među ljudima, što završava napadom na samo Stvorenje.

Ali homoseksualnost ostaje tabu i stigmatizirana je u mnogim dijelovima Afrike i Bliskog istoka.

Prema podacima statističkog portala Statista, od 2020. godine homoseksualni odnosi kriminalizirani su u 71 zemlji, od čega najviše na Bliskom istoku, u Africi i Aziji.

Katolička Crkva u većini tih zemalja također podržava kriminalizaciju, ili barem kulturološko protivljenje istospolnim odnosima. U lipnju 2020., biskupi Gabona oštro su prosvjedovali protiv odluke nacionalnih zakonodavaca da dekriminaliziraju homoseksualne odnose, rekavši da glasovanje predstavlja “opasnost za našu djecu pa i za same homoseksualce”.

“Ovo glasovanje, u suprotnosti s većinom Gabonaca, ne samo da bi moglo navesti ljude sa slabom savjesti da čine devijantno ponašanje; također bi moglo izložiti homoseksualce neprijateljskim reakcijama i diskriminaciji”, rekli su biskupi.

Godine 2021., katolički biskupi Gane izdali su izjavu u kojoj se oštro protive “ovoj odvratnoj praksi” i podržavaju druge koji također prosvjeduju protiv nje. Ali su također upozorili na “uznemiravanje osoba samo zato što su homoseksualci” i pozvali na poštivanje njihovog ljudskog dostojanstva.

Izvor