Naslovnica Društvo PAPA I SPIN DOKTORI

PAPA I SPIN DOKTORI

543
0

Čini se da je s nedavnim izjavama Svetog Oca o homoseksualcima naša Vlada dobila krila u nakani da kao prvo, zabrani referendum o definiciji braka i konačno legalizira istospolne brakove. Moć, ne samo naših nego i svjetskih medija da totalno iskrivljuju riječi papa Franje, u svom ‘spinu’ je posve nevjerojatna. Tko bi rekao da bi citati iz Katekizma mogli postati prva vijest u dnevnim novinama diljem svijeta. Način na koji novinari i urednici tumače papine poruke po svojoj volji je bez presedana. Zamislite, sam je papa postao idol sekularnih medija koji ga koriste za napade protiv te iste Crkve nad kojom je on na čelu. Najedanput bi se svi naši biskupi, pa i društveno aktivni laici morali ugledati na papu, i valjda pustiti LGBT zajednice da kroje zakone u našoj zemlji jer eto, tko smo mi da sudimo. S druge strane bi mogli uzvratiti s riječima svetoga Pavla po kojem ćemo i anđele suditi a kamoli svjetovnu stvar??? Ali, bolje da ne idem tim putem.
Kako god bilo, svi mi vjernici smo se našli u jednoj paradoksalnoj situaciji, da ne kažem neugodnosti, gdje moramo braniti samog papu od lažnih interpretacija koje nam mediji serviraju a narod upija. Jednom sam već ovdje napisao da me neće čuditi ako i predsjednik Vlade Zoran Milanović uskoro počne citirati papa Franju, ali da budemo jasni, u kontekstu koji nam se neće nimalo svidjeti.
Neki dan sam pročitao pametan prijedlog po kojem bi se papa Franjo morao ugledati na svog prethodnika i sve svoje misli izreći jednom pouzdanom novinaru, koji bi onda mogao objaviti knjigu sa svim porukama koje papa želi naglasiti. Ovakve ad hoc razgovore s novinarima samo štete Crkvi jer papa nikako ne može procijeniti kako ću mu riječi biti protumačene i s kakvim naslovom će osvanuti na sutrašnjim naslovnicama dnevnih novina ili televizijskim vijestima. S medijima se ne da igrati. Slučaj u Sloveniji je samo klasičan primjer. Umjesto vijesti da je papa prihvatio ostavku slovenskih biskupa, novine su pune članaka o tome kako je papa odlučio uvesti red u Mariborsku biskupiju. Po tom principu se aludira, u različitim novinskim člancima, da bi to trebalo napraviti i u Hrvatskoj, pa spriječiti Crkveni vrh u Hrvata da se bavi politikom.