Naslovnica Papa Franjo Papa: Komunisti su nam ukrali zastavu

Papa: Komunisti su nam ukrali zastavu

2176
0

VATIKAN (Reuters) – Papa Franjo, čije su kritike neobuzdanog kapitalizma neke potaknule da mu pridijele epitet marksista, rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da su komunisti ukrali zastavu kršćanstva.

77-godišnji Papa dao je intervju za Il Messaggero, dnevne rimske novine, na blagdan svetih Petra i Pavla, rimski praznik.

Upitan je o članku The Economista, časopisa koji je pisao kako papa zvuči vrlo lenjinistički kada kritizira kapitalizam i u kojem je pozvao na radikalne gospodarske reforme.

Mogu samo reći da su komunisti ukrali našu zastavu. Zastava siromašnih je kršćanska. Siromaštvo je u središtu Evanđelja” – rekao je Franjo, pozivajući se na biblijske odlomke o potrebi pomaganja siromašnima, bolesnima i potrebitima.

Komunisti tvrde da je sve to komunizam. Naravno, dvadeset stoljeća kasnije. Dakle, kada oni tako govore, može im se reći:.. ‘Ali onda ste vi kršćani’“- rekao je, smijući se.

Od izbora u ožujku 2013., Franjo je često napadao globalni ekonomski sustav koji je neosjetljiv za siromašne i ne čini dovoljno u preraspodjeli bogatstva s onima kojima je najpotrebnije. Ranije ovog mjeseca, Papa je kritizirao bogatstvo zarađeno financijskim špekulacijama kao nedopustivo, rekavši da su spekulacije na tržištu roba skandal koji siromašnima ugrožava pristup hrani.