Naslovnica Crkva Papa Lav XIII. o potpori javnoj politici koja se izravno sukobljava s...

Papa Lav XIII. o potpori javnoj politici koja se izravno sukobljava s crkvenim naukom

320
0

„Budući da nitko ne smije biti nemaran u služenju Bogu, te da je glavna dužnost svih ljudi prianjati uz religiju kako u njenom dosegu tako i u praksi, javni je zločin ponašati se kao da Boga nema. Ne slijediti krivu religiju koja ih možda privlači, nego religiju koju Bog nalaže i za koju određene i najjasnije oznake pokazuju da je jedina prava religija“.

Enciklika pape Lava XIII. Immortale Dei, „O kršćanskom ustavu države“, prvi je puta izdana 1. studenog 1885.

U ovoj enciklici papa Lav XIII. potiče katolike da posebnu pozornost posvete nacionalnoj politici i da se koriste uglednim institucijama za unapređenje istine i dobrote. Upozorava katolike, kako bi – u slučaju da odstupe s područja politike- „dopustili onima koji nude načela s malo jamstvo za dobrobit države dali mogućnost da lakše preuzmu kormilo vlada“.

Što bi papa Lav XIII. mislio o izabranom predsjedniku Joe Bidenu i cijeloj njegovoj potpori javnoj politici koja se izravno sukobljava s crkvenim naukom?

Lav XIII. osuđuje politički način zaobilaženja katoličkog učenja, upozoravajući da je za katolike „protuzakonito slijediti jedan način ponašanja u privatnom životu, a drugi u javnosti, poštujući privatno autoritet Crkve, ali javno odbacujući to“. Posebno upozorava one koji bi mogli obnašati određene dužnosti u vlasti da se: „moraju sjetiti da će ih Svevišnji jednog dana pozvati na odgovornost, strože zbog svetosti njihove službe i važnosti njihovog dostojanstva“.

Upravo je ispravno vršenje vlasti u središtu papine brige u Immortale Dei, a posebno u ispravnom odnosu između autoriteta Crkve i države.

Papa Lav XIII. ispravlja neispravan pogled na autoritet koji proizlazi iz pogrešnog pogleda na slobodu. Tema slobode je prevladavajuća misao u Immortale Dei. Zapravo, papa Lav XIII. će tri godine nakon izdavanja Immortale Dei, nastaviti niz s drugom enciklikom pod naslovom Libertas, o prirodi ljudske slobode.

Stoga moramo biti svjedoci činjenice da Krist ostaje isti, kao i trajno učenje Crkve, kao što to čini i zakon ljubavi, a i odgovornost kršćanina ostaje ista bez obzira na rezultate bilo kojih izbora.