Naslovnica Crkva Papa napomenuo da ekumenska nastojanja sada ne smiju prestati

Papa napomenuo da ekumenska nastojanja sada ne smiju prestati

532
0
Nakon zajedničkog obilježavanja 500. godišnjice Reformacije, koje je s Papinog stajališta bilo uspješno, ekumenska nastojanja sada ne smiju prestati, napomenuo je papa Franjo za vrijeme današnjeg susreta s vrhovnim predstavnicima Svjetskog luteranskog saveza.
Kako na duhovnom tako i na crkvenom području vrijedi da tko stoji na mjestu, taj se zapravo vraća natrag – istaknuo je Sveti Otac te nastavio – Biti zadovoljan, zaustaviti se iz straha, lijenosti, zamora ili ugodnosti, umjesto da se s braćom i sestrama zajedno ide prema Gospodinu, znači odbiti Njegov poziv. A kako bismo zajedno išli njemu u susret, nisu dovoljne dobre ideje. Potrebni su konkretni koraci i ispružena ruka – kazao je.
Rekao je da se rado sjeti svog sudjelovanja na prošlogodišnjem obilježavanju 500. godišnjice Reformacije u švedskom gradu Lundu. Tada je kao prvi papa u povijesti sudjelovao na obilježavanju Dana Reformacije zajedno sa Svjetskim luteranskim savezom. Bilo je važno – napomenuo je Papa – da smo se susreli prije svega u molitvi jer dar jedinstva među vjernicima ne dolazi od ljudskih projekata, nego od milosti Božje. Samo se u molitvi doista skrbimo jedni za druge. Molitva je poput goriva za naše putovanje prema punom jedinstvu.
Tko se moli, vidi drugoga iz ispravne perspektive, naime, one božanske – kazao je Papa, dodajući da Božji pogled počiva očinski na svima bez razlike ili davanja prednosti. A u Isusovu duhu, u kojem molimo, – nastavio je Sveti Otac – spoznajemo da smo braća i sestre. To mora biti naša stalna polazišna točka. Polazeći od te točke možemo također gledati prema prošlosti, koja je iza nas, te zahvaliti Bogu što su se podjele, pa i jako bolne, zbog kojih smo stoljećima bili udaljeni i suprotstavljeni, u posljednjih nekoliko desetljeća susrele na putu zajedništva, na ekumenskom putu koji podržava Duh Sveti.
Pročišćena sjećanja sada možemo s pouzdanjem gledati prema naprijed, neopterećeni prošlim sukobima i predrasudama – rekao je Papa te nastavio – Prije svih neslaganja, razlika i rana prošlosti, tu je temeljna i stalna stvarnost krštenja koje nas čini djecom Božjom te braćom i sestrama. Iz tog razloga nikad više ne možemo dopustiti da budemo protivnici i suparnici. Iako se prošlost ne može promijeniti, budućnost nas izaziva. Ne možemo više bježati od toga da tražimo i njegujemo veće zajedništvu u ljubavi i vjeri – zaključio je papa Franjo.
Izvor