Naslovnica Crkva Papa naredio članovima Kurije ispovijedanje vjernika

Papa naredio članovima Kurije ispovijedanje vjernika

775
0

Prema pisanju Roberta Moynihana iz časopisa Inside the Vatican, papa Franjo je osobno izdao direktivu svojim najbližim suradnicima, kardinalima i biskupima u Kuriji, da svi redom svakodnevno ispovijedaju i to u crkvi Santo Spirito izvan Vatikanskih zidina. Ispovijedi će se održavati svaki dan od tri sata popodne, a navodno će i sam papa preuzeti pokoji dan ‘dežurstva’.

Zanimljivo je da se radi o crkvi Santo Spirito posvećenoj Božanskom milosrđu, pobožnosti koju je objavila sveta Faustina a promovirao Ivan Pavao II, koji je ujedno i umro na taj blagdan. Župnik u Santo Spirito vlč. Jozef Bart, kojemu je sigurno pripala velika čast, objasnio je da papa samo „želi naglasiti važnost ispovijedi i veliku Božju dobrotu u opraštanju ljudskih grijeha“. Osim želje da kler zaposlen u Vatikanu izađe ‘na ulicu’ među narod, papa zasigurno želi poslati i poruku o važnosti ispovijedi vjernicima diljem svijeta, pogotovo u ovim predbožićnim danima.

Moram priznati da osobno nisam nikada vidio biskupa koji ispovijeda, pa ako su hrvatskih biskupi već prozvani da bi više trebali slijediti papa Franju onda je ovo primjer koji bi imao najviše pozitivnog odjeka među vjernicima. S druge strane, činjenica da biskupi ispovijedaju i nije u prijašnjim vremenima bila neka izvanredna vijest. Čitajući dnevnik biskupa iz moje biskupije, 50-ih godina prošlog stoljeća bilo je normalno da tijekom posjeta župi, nakon jutarnje mise, biskup provede 2-3 sata u ispovjedaonici. Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je to također činio ali nekako se nažalost, ova praksa zaboravila pa je odlična vijest što Sveti Otac inzistira na ovoj obavezi svakog svećenika, pa tako i biskupa i kardinala.