Naslovnica Crkva Papa o ‘staroj’ misi

Papa o ‘staroj’ misi

1272
0

Na nedavnoj papinoj audijenciji s češkim biskupima, osim formalnog govora, papa je saslušao pitanja i komentare biskupa. Nadbiskup Jan Graubner, iz Olomouca, izjavio je za češki Radio Vatikan:

Kada smo diskutirali o onima koji vole staru liturgiju i žele se na to vratiti, bilo je očito da Papa govori s velikom ljubavlju, pažnjom i osjetljivošću prema svima kako ne bi nikoga povrijedio. Međutim, on je dao vrlo snažnu izjavu kada je rekao da može razumjeti kada se stara generacija vraća na ono što je prije doživjela, ali da on ne može razumjeti mlađe generacije koje se žele na to vratiti.

– “Kada temeljitije promislim”, rekao je papa, “smatram da je to više poput neke mode. A ako je to moda, onda je to stvar ne koju ne bi trebali obratiti puno pozornosti. Potrebno je samo pokazati strpljenje i ljubaznost prema ljudima koji su ovisnici o određenoj modi. Ali smatram jako važnim da se ulazi duboko u stvari, jer ako se ne ulazi duboko, onda nas nijedan liturgijski oblik, ni ovaj niti onaj, ne može spasiti.”

Kako se vjetrovi u Rimu mijenjaju. Ovako se sveti otac Benedikt XVI., koji je, čini se, imao malo više sluha za liturgiju, obratio biskupima u pismu 2007.-e:

Odmah nakon Drugog vatikanskog koncila pretpostavilo se kako će zahtjevi za korištenje misala iz 1962.-e biti ograničeni na starije generacije koje su odrasla s njim, ali u međuvremenu se jasno pokazala da su i mlađe osobe otkrile ovu liturgijsku formu, osjećaju njezinu privlačnost i u njoj su otkrili oblik susreta s otajstvom Presvete Euharistije . […]
Što ranije generacija drži kao sveto, ostaje sveto i veličanstveno i za nas, a to ne može, sve odjednom, biti posve zabranjeno ili čak smatrano štetnim. To nas sve tjera da sačuvamo bogatstvo koje se razvilo u vjeri i molitvi Crkve, i da mu damo njegovo pravo mjesto.

(Izvor teksta: Rorate Caeli)