Naslovnica Papa Franjo Papa otkazao sastanak s kardinalima uoči subotnjeg konzistorija

Papa otkazao sastanak s kardinalima uoči subotnjeg konzistorija

1343
0

Papa Franjo je učinio neobičan potez otkazavši sastanak s kardinalima uoči subotnjeg konzistorija na kojem će imenovati sedamnaest novih kardinala s pet kontinenata.

Tradicionalno, sastanak prije konzistorija bio je prilika da se Papa konzultira sa svojim kardinalima, jer će tad većina biti u Rimu povodom proglašenja novih kardinale, prinčeva Crkve. Njihova uloga je ipak da djeluju kao njegovi najbliži savjetnici, te naravno i da jednog dana izaberu njegovog nasljednika.

Tijekom Papina prethodna dva konzistorija, u veljači 2014. i veljači 2015. godine, Sveti Otac održao je takve susrete u dvorani sinode, te su trajali puna dva dana, a bili su prilika da Papa čuje pitanja i probleme iz cijelog svijeta, kao i da izvijesti kardinale o novostima u Vatikanu i sveopćoj Crkvi.

Preskočiti ovakav sastanak uoči konzistorija je rijetkost, ali ne i bez presedana. Benedikt je to učinio prije njegovog zadnjeg konzistorija u studenom 2012. godine, ali ih je održao na preostala četiri.

Vaticanist Marco Tosatti iz La Stampa smatra kako je pismo, odnosno pet pitanja ili “dvojbi” o Amoris Laetitia koje su četiri kardinala poslala Papi u rujnu, a na koje je odbio odgovoriti, mogući motivirajući faktor koji stoji iza ovakve odluke pape Franje.

Tosatti tvrdi kako bi na ovom zasjedanju i ostali kardinali mogli zatražiti objašnjenje oko spornih pitanja, a ne samo ona četiri čija su imena poznata javnosti. Takvu situaciju, piše Tosatti, papa je najradije htio izbjeći.

Kako god bilo, iz Vatikana nisu dali nikakav razlog za izostanak sastanka.

A u intervju za “Avvenire” Papa je spomenuo kako neki s obzirom na Amoris Laetitia vide ‘sve samo crno ili bijelo, umjesto da radije znaju razlučivati u rijeci života. Ali te kritike- ako nisu od zlog duha- pomažu. Neka vrsta rigorizma proizlazi iz želje da se sakrije vlastito nezadovoljstvo koje se skriva pod oklopom‘.

Izvor