Naslovnica Papa Franjo Papa ponovno preporučio Gospodara Svijeta

Papa ponovno preporučio Gospodara Svijeta

6356
0

Papa Franjo je već drugi put u svom pontifikatom preporučio knjigu Roberta Hugha Bensona, Gospodar svijeta.

Obraćajući se novinarima na letu iz Manile za Rim, Papa je rekao da će oni koji su pročitali Bensonovu knjigu- “shvatiti što mislim pod ideološkim kolonizacijom“. To je upečatljiva primjedba, štoviše, Gospodar Svijeta zapravo i nije knjiga o kolonizaciji; nego o Antikristu i kraju svijeta. Na što onda papa Franjo misli kada se referira na ovu knjigu?

Vratimo se u studeni 2013. godine, tada je Papa na propovijedi tijekom jutarnje mise rekao kako se Bensonova knjiga danas čita “gotovo kao da je proroštvo, kao da je on zamišljao što će se dogoditi“.

Sada imamo već dvije reference. Papa smatra kako Gospodar Svijeta objašnjava “ideološku kolonizaciju“, i smatra da je autor predvidio ono što se danas događa u svijetu. Stavite te ideje zajedno, dodajte nepobitnu činjenicu da je to knjiga o Antikristu, i shvatit ćete da papa Franjo nema baš neko dobro mišljenje o današnjem vremenu niti o smjeru kojim nas vodi globalizacija.

U pogovoru knjige hrvatskog izdanja (Verbum 2005.) piše:

Roman Gospodar svijeta Roberta Hugha Bensona po mnogima je najproročanskije djelo u svjetskoj književnosti koje nam na vrlo precizan način dočarava svijet posljednjih vremena u kojemu masonerija programiranim planom rušenje vjere i zatiranje kršćanstva pripravlja teren za dolazak antikrista.

Pišući ovaj roman prije gotovo stotinu godina i smjestivši ga na početak 21. stoljeća Benson je sa zapanjujućom točnošću predvidio procese koji će se odvijati u našemu dobu poput ukidanje monarhije, ujedinjenja Europe, globalizacije, uspostave novoga svjetskog poretka, ozakonjenja eutanazije, institucionalnih napada na brak i obitelj itd.

Napeta radnja te živo i znalački opisani likovi doprinijeli su da se Gospodar svijeta nametne kao jedinstven književni prikaz povijesti, vladavine antikrista i konačna sukoba dobra i zla.
Ovo je knjiga za svakoga tko se želi upitati o sutrašnjicu svijeta u kojemu moć, koncentrirana u rukama sve užega kruga ljudi, pokušava uništiti ili marginalizirati sve ono što je različito.

Kada ga i sam papa naziva proročkim onda mislim da ovaj roman vrijedi ponovno pročitati.