Naslovnica Vatikan Papa pozvao pro-LGBT svećenika da vodi duhovne vježbe za biskupe prije početka...

Papa pozvao pro-LGBT svećenika da vodi duhovne vježbe za biskupe prije početka nadolazeće Sinode

1368
0

Papa Franjo pozvao je istaknutog promicatelja LGBT agende da predvodi duhovne vježbe za biskupe prije početka sljedećeg ključnog zasjedanje Sinode o sinodalnosti.

Engleski dominikanac i teolog otac Timothy Radcliffe predvodit će trodnevne vježbe u listopadu kako bi započeo sastanak Biskupske sinode u Vatikanu od 4. do 29. listopada.

Kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., generalni relator Sinode, objavio je vijest na tiskovnoj konferenciji, navodeći da je Radcliffea pozvao papa Franjo.

Radcliffe je bio poglavar dominikanskog reda od 1992. do 2001., no njegovo je ime nedvojbeno ozloglašenije po istaknutom i ustrajnom promicanju LGBT ideologije u suprotnosti s katoličkim učenjem. (vidi ovdje)

Neposredno prije nego što je Vatikan izdao svoj dokument iz 2005. kojim se ponovno potvrđuje zabrana primanja muškaraca s “homoseksualnim sklonostima” u bogoslovna sjemeništa, Radcliffe se javno usprotivio predviđenoj zabrani. Pišući londonskom Timesu, Radcliffe je tvrdio da bi “svaka duboko ukorijenjena predrasuda prema drugima, poput homofobije ili mizoginije, bila osnova za odbijanje kandidata za svećenika, ali ne i njegova seksualna orijentacija.”

Zatim je u članku za The Tablet rekao: “Ne sumnjam da Bog doista poziva homoseksualce u svećeništvo, a oni su među najpredanijim i najimpresivnijim svećenicima koje sam upoznao.”

Mjesecima kasnije, poticao je katolike da “prate” i čak žive s homoseksualcima. “Moramo pratiti [homoseksualce] dok razaznaju što to znači, dopuštajući da naš pogled na njih bude otvoren”, rekao je 2006. na predavanju o vjerskom obrazovanju u Los Angelesu. “To znači gledati film ‘Planinu Brokeback’, čitati gay romane, živjeti s našim gay prijateljima i osluškivati s njima glas Gospodnji”.

Godine 2012. Radcliffe je napisao u britanskoj publikaciji The Tablet, braneći učenje Crkve da je istospolni “brak” nemoguć, ali je dodao:

„Ovim se ne želi ocrniti predana ljubav osoba istog spola. To također treba njegovati i podržavati, zbog čega crkveni čelnici polako počinju podržavati istospolne građanske zajednice. Bog ljubavi može biti prisutan u svakoj pravoj ljubavi“.

Izražavajući ovaj stav, Radcliffe je bio jedan od redovitih slavljenika LGBT misa koje su se održavale u Londonu, ozloglašenih “Soho misa”.

Unatoč tome, papa Franjo imenovao je Radcliffea savjetnikom Papinskog vijeća za pravdu i mir 2015. godine.

Notorno heterodoksna pro-LGBT skupina New Ways Ministry pozdravila je Radcliffeovo imenovanje u Papinsko vijeće, hvaleći njegovu “potporu LGBT pitanjima, koja je očita barem od 1990-ih”.

Glede Radcliffeove ključne uključenosti u Sinodu o sinodalnosti, kardinal Hollerich je izjavio: “Ne brine me što unutar Crkve postoje različita mišljenja. To je apsolutno normalno. Trebamo slušati jedni druge kako bismo razlučili što Bog želi za svoj narod. Stoga sam uvjeren da zajedno možemo dobro napredovati.”

Radcliffe će se sigurno osjećati kao kod kuće u radu Sinode, s obzirom na značajno promicanje LGBT pitanja u samom procesu. To se odražava u najnovijem radnom dokumentu kojim će se voditi Sinoda tijekom sljedećih mjeseci, a koji poziva na veće uključivanje razvedenih i “ponovno vjenčanih”, LGBT skupina, te predlaže “ženski đakonat”.

Izvor