Naslovnica Papa Franjo Papa progovorio o raspelu sa srpom i čekićem

Papa progovorio o raspelu sa srpom i čekićem

3402
0

Vatikan Insider je objavio transkript papinog intervjua u zrakoplovu na putu iz Južne Amerike, pa prenosimo pitanje i odgovor vezane uz kontroverzni poklon koji je papa primio od bolivijskog predsjednika Evo Moralesa.

Kako ste se osjećali kada Vam je predsjednik Morales poklonio raspelo sa srp i čekićem? I gdje je završio?

“Bio sam znatiželjan, nisam znao da je vlč. Espinal bio i kipar i pjesnik. Saznao sam to tek u ovih posljednjih nekoliko dana. Ugledao sam to, i za mene je to bilo iznenađenje. Možete ga okategorizirati kao oblik protestne umjetnosti. U Buenos Airesu, prije nekoliko godina, bila je izložba koja je prikazivala djela dobrog kipara, kreativnog Argentinca koji je umro. I to je bila prosvjedna umjetnost, i sjećam se da je jedno djelo prikazivalo raspetog Krista na bačenoj bombi: kritika protiv kršćanstva, ali zbog njegovog savezništva s imperijalizmom. Ja bih to kvalificirao kao protestnu umjetnost, koja u nekim slučajevima može biti uvredljiva.

U ovom konkretnom slučaju, vlč. Espinal je ubijen 1980. To je bilo vrijeme kada je Teologija oslobođenja imala mnogo različitih grana. Jedna od tih grana koristila je marksističku analizu stvarnosti i vlč Espinal je dijelio ove ideje. Znao sam to jer sam te godine bio rektor Teološkog fakulteta, a mi smo o tome puno razgovarali. U istoj godini, general Družbe vlč. Arrupe poslao je pismo isusovcima moleći ih da se prestanu baviti marksističkom analizom stvarnosti i četiri godine kasnije, 1984. godine Kongregacija za nauk vjere objavila je prvi dokument koji je bio kritika, te drugi, koji se više otvara kršćanskim stavovima.

Espinal je bio poklonik ove marksističke analize i on je kreirao ovo djelo. Njegova poezija također pripada tom žanru. To je bio njegov život, njegov način razmišljanja. Bio je poseban čovjek, bogat u ljudskoj genijalnosti, čovjek dobre vjere. Ajmo to ovako protumačiti: Shvaćam njegov rad i nisam ga doživio uvredljivim. Nosim ga sa sobom. Ostavio sam dekorativne počasti koje mi je poklonio predsjednik Morales… Nikada nisam prihvaćao takve ukrase, ali Morales je postupio u dobroj vjeri, da mi ugodi, pa sam to prihvatio kao nešto što dolazi iz naroda. Pomolio sam se u vezi toga i pomislio kako ću ih ostaviti kod Gospe od Copacabane, tako da oni idu u svetište. Drvenog Krista sam uzeo sa sobom.”

Izvor