Naslovnica Crkva PAPA SE IPAK OGRAĐUJE OD TEOLOGIJE OSLOBOĐENJA

PAPA SE IPAK OGRAĐUJE OD TEOLOGIJE OSLOBOĐENJA

1385
0

Mnogi će vjernici vjerojatno odahnuti nakon vijesti iz Rima koju je plasirao poznati vatikanski analitičar Sandro Magister, koji tvrdi da se Papa Franjo definitivno ograđuje od teologije oslobođenja, ili barem one kako je vidi nadbiskup Gerhard Muller, Prefekt Kongregacije za nauk vjere. Da podsjetimo, vidi ovdje, Muller je svojedobno izjavio da bi „Latinsko- američki crkveni i teološki pokret zvan ‘teologija oslobođenja’, koji se proširio u drugim krajevima svijeta nakon Drugog vatikanskog koncila, trebao, po mom mišljenju, biti uvršten među najvažnije struje u katoličkoj teologiji 20-og stoljeća“.

Kao potvrdu svojih tvrdnji, Magister navodi sastanak održan u ponedjeljak sa svećenicima Rimske nadbiskupije na kojem je Papa direktno upitan o stavu Vatikana prema teologiji oslobođenja. Papa nije ni dočekao da se završi s pitanjem već je odmah, i to oštro rekao „to je što Muller misli, to on misli.

Ova izjava je bitna zbog audijencije koju je Papa pristao održati s jednim od glavnih zagovaratelja teologije oslobođenja, peruanskim svećenikom vlč. Gustavom Gutierrezom i to na inzistiranje samog Mullera. Od tada je bilo dosta špekulacija oko Pape i njegovog stava o teologiji oslobođenja, pogotovo zbog stava koji zastupa Gutierrez jer je u mnogim elementima vrlo blizak marksizmu. S druge strane se iz Argentine moglo čuti da njihova verzija teologije oslobođenja nema nikakve veze s ljevičarskom ideologijom a kamoli marksizmom, što je potvrdio Papin stari profesor isusovac vlč. Juan Carlos Scannone. O Papinom sastanku s Gutierrezom oglasio se i kardinal iz Perua Juan Luis Cipriani, rekavši da su još uvijek na snazi Ratzingerove upute koje je dao kao Prefekt Kongregacije za nauk vjere, a on je u dokumentu Libertatis Nuntius oštro osudio Gutierrezova djela.

Papa Franjo se bez dvojbe zalaže za zaštitu siromašnih ali čini mi se da su mu misli o siromaštvu puno dublje od čisto ekonomskog karaktera. Dapače, ovo učenje je puno starije od neke teologije oslobođenja iz 1970-ih, ali ćemo vjerojatno morati čekati Papinu novu encikliku, posvećenu upravo ovoj temi, kako bi se uvjerili što mu je zaista na umu.