Naslovnica Crkva Papa ukinuo počasnu titulu monsinjora u Crkvi

Papa ukinuo počasnu titulu monsinjora u Crkvi

6210
0

U nakani da sprovede mjere koje za cilj imaju reforme klera i eliminaciju karijerizma u Katoličkoj Crkvi, Papa Franjo je ukinuo dodjelu i samu pontifikalnu titulu ‘Monsinjora’ za sve dijecezanske svećenike mlađe od 65 godina.

Ova odluka uopće ne čudi ljude koji poznaju Svetoga Oca koji gaji poniznost a uvijek je bio alergičan prema crkvenim počasnim naslovima. Još kao biskup i kardinal u Argentini tražio je od vjernike da ga jednostavno zovu ‘otac’ odnosno velečasni umjesto ‘uzoriti’ ili nešto slično.

Inače, monsinjor je skraćenica od talijanske riječi „Monsignore“ ili francuske „mon seigneur“ što znači „moj gospodine“. Prvobitno ova titula je bila počasno zvanje, a bila je ravna viteškim zvanjima sira i kavalira. Titulu monsinjora dodjeljivao je rimski papa na prijedlog mjesnog biskupa. Danas pojam monsinjor općenito označava pretpostavljenoga u crkvenoj službi, pa je svaki biskup monsinjor, a također označava i počasnog kapelana Svetoga Oca.
Posebna titula monsinjora uvedena je još za vrijeme pape Urbana VIII. (1623.-1644.), ali od 14 različitih kategorija, papa Pavao VI. ih je za vrijeme Drugog vatikanskog koncila smanjio na svega tri. Kao ‘Monsinjori’, svećenici s ovim naslovom imali su posebne privilegije, među kojima su i pravo na posebno crkveno ruho.
Mnogi biskupi su koristili pravo na dodjelu titule monsinjora kao nagrada za svećenike koji su im posebno lojalni ili kao znak zahvale i unapređenja za izvrsne svećenike.

Navodno je papa tek nedavno odbio pravo jednom biskupu da podijeli dvanaest titula monsinjora, a i cijela ceremonija vezana uz proglašenje monsinjora ne uklapa se u Papinu viziju Crkve.