Naslovnica Papa Franjo Papin intervju u Corriere della Sera

Papin intervju u Corriere della Sera

1424
0

Iako je papa na početku svog pontifikata priznao da ne voli davati intervjue, čini se da mu to baš ide. Posljednji je dao jučer za Corriere della Sera.

U svjetlu nedavnog izvješća komisije Ujedinjenih Naroda koja je napala Vatikan zbog povijesti spolnog zlostavljanja djece u Crkvi, papa Franjo je stao u obranu Katoličke Crkve i njegovog prethodnika pape Benedikta XVI., rekavši da “nitko nije učinio više” u borbi protiv iskorištavanja djece od same Crkve.

“Statistički podaci o fenomenu nasilja nad djecom su dojmljivi, ali i oni jasno pokazuju kako se velika većina zlostavljanja događa u obitelji i u okruženju susjedstva”, rekao je Papa .

Franjo je priznao da seksualno zlostavljanje maloljetnika ostavlja “vrlo duboke rane”, ali je inzistirao na činjenici da se Crkva promijenila. “Katolička Crkva je možda usamljena među javnim ustanovama što se tiče transparentnosti i odgovornosti”, rekao je Franjo. “Nitko nije učinio više, ali jedino se Crkvu napada.”

Papine izjave su objavljene u sveobuhvatnom intervjuu za talijanski list Corriere della Sera.

Franjo je također govorio o hrabrosti pape Benedikta XVI. u suočavanju sa skandalima unutar Crkve te o njegovom “otvaranju puta” reformama. Tijekom svih godina na čelu Kongregacije za nauk vjere, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger zauzeo se za ubrzanje procedure za izbacivanje zlostavljača iz katoličkog svećeništva, a kao papa Benedikt XVI. i prvi se susreo sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja tijekom njegov posjet SAD-u u travnju 2008.

U drugim pitanjima, Papa je izrazio frustracije zbog “ideološkog” tumačenja njegovih riječi i djela, te zbog načina na koji ga predstavljaju kao “supermana” ili neku “zvijezdu”, a također i zbog nekih urbanih mitova koji su se širili oko njega.

Na primjer, često se u svjetskim medijima spominjalo da papa Franjo noću napušta Vatikan incognito kako bi dijelio hranu beskućnicima na području oko Trga svetog Petra .

“To mi nikada nije palo na pamet.” – rekao je Papa.

Franjo se osvrnuo i na neka vruća pitanja katoličkog života, uključujući i rasprave oko toga treba li vjernicima koji su se razveli i ponovno vjenčali, bez dobivanja crkvenog poništenja braka, dopustiti da prime pričest i druge sakramente.

Tijekom nedavnog sastanka kardinala koji su razgovarali o pitanjima koja se odnose na obitelj, Franjo je napomenuo da su kardinali izrazili “mnoge različite točke gledišta” i dodao: “Ja se ne bojim” žustre rasprave. U isto vrijeme, papa je pokazao oprez glede očekivanja nekih brzih rezultata, rekavši da “moramo duboko razmišljati”, a Crkva je na “dugom putovanju.”

Na pitanje o kontracepciji, Franjo je rekao: “Nije pitanje o promjeni doktrine” nego u pokazivanju “veće dobrote” u suočavanju s “konkretnim situacijama” u kojima se parovi nađu.

Odgovarajući na pitanje o homoseksualnom braku koji se zagovara u mnogim zapadnim društvima, Franjo je inzistirao da je brak samo “brak između muškarca i žene.” U isto vrijeme, čini se da je ostavio prostora za prihvaćanje civilne zajednice, rekavši kako se “različite slučajevi moraju promatrati i vrednovati prema svojoj raznolikosti.”

Ovakva stajališta bi mogla imati izravne posljedice u Italiji, gdje je nova vlada lijevog centra na čelu s premijerom Matteom Renzijem razmatrala mogućnost uvođenja zakona o civilnoj zajednici.

Što se tiče žena u Crkvi, papa Franjo je rekao da “žene mogu i moraju biti više zastupljene na mjestima gdje se donose odluke”, ali je rekao da je to bitno ograničen “funkcionalni” odgovor na ovaj problem. Umjesto toga Franjo je pozvao na veću teološku pozornost ženske dimenzije u Crkvi. U prijašnjim susretima s novinarima Franjo je odbacio mogućnosti ređenja žena, rekavši da oni koji podržavaju takve mjere pate od ” klerikalizma”, što bi (po njima) značilo da se vrijednost u Crkvi može postići jedino ako si član klera.

Papa je također otkrio svoje planove za putovanja, rekavši da nakon predviđenog posjet Izraelu, palestinskom teritoriju i Jordanu u svibnju, želi posjetiti Aziju i Afriku prije povratka u rodnu Argentinu.