Naslovnica Politika Papin posjet Mađarskoj mogao bi izazvati diplomatski skandal

Papin posjet Mađarskoj mogao bi izazvati diplomatski skandal

1417
0

Papa Franjo se našao usred diplomatskog skandala s Mađarskom nakon što je izrazio oklijevanje da obiđe zemlju ili se sastane s njezinim političkim vođama, ograničavajući svoje predstojeće putovanje na trosatnu stanku.

Iako će papa slaviti završnu misu na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu koji se održava u Budimpešti od 5. do 12. rujna, ne planira se susreti s katoličkim predsjednikom države Jánosem Áderom i protestantskim premijerom Viktorom Orbanom.

Umjesto toga, čini se da će Papa Franjo preskočiti granicu i provesti tri i pol dana u Slovačkoj – a potez je to koji mnogi smatraju “pljuskom” za Orbana.

Kardinal Péter Erdő iz Esztergom-Budimpešte i zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjén posjetili su prošli tjedan Rim kako bi zatražili duži posjet.

Ovdje nešto nije u redu, barem sa stajališta diplomacije i protokola”, napisao je Luis Badilla Morales, urednik talijanskog portala vijesti Il Sismografo.

Iako je Mađarska jedina zemlja u Europi čiji su vladari odlučno podržavali progonjene kršćane, papa Franjo više je puta kritizirao antikomunističkog Orbana zbog njegove politike prema migrantima, islamu i izgradnji kršćanskog identiteta za Mađarsku.

Iako su mađarski katolički biskupi konzervativni i podržavaju Orbánovu politiku, papa ga je s druge strane stigmatizirao kao populista i nacionalista – zajedno s Donaldom Trumpom, Talijanom Matteom Salvinijem i Brazilcem Jairom Bolsonarom.

S druge strane, izgleda da papa ne vidi problem u susretu sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom, koja je svojedobno radila za fondacije otvorenog društva lijevog filantropa Georgea Sorosa. Čaputová, pravnica po struci, aktivistica je za klimatske promjene te je vodila kampanju s Greenpeaceom, bavi se Zen jogom i podržava pobačaj i istospolni brak.

Izvor