Naslovnica Papa Franjo Papin tajnik opisao Islam kao ‘kulturu smrti’

Papin tajnik opisao Islam kao ‘kulturu smrti’

1461
0

Jedan od zanimljivijih poteza koje je papa Franjo učinio za vrijeme svog pontifikata je imenovanje koptskog svećenika, vlč. Yoannisa Lahzi Gaida, Kopta iz Egipta kao jednog od svojih osobnih tajnika. Gaido dolazi iz diplomatske službe pa se pretpostavlja da bi on mogao biti papin glavni savjetnik za pitanje Bliskog istoka i crkvenih odnosa sa islamskim svijetom. Za razliku od onih u vatikanskim krugovima koji nastoje podići međureligijski dijalog na neku umjetnu razinu, Gaido se čini puno realnijim u svojim nastupima.

U svojoj knjizi ‘Grazie Gesu’ (Hvala Isusu) poznati obraćenik sa Islama i član Europskog parlamenta Magdi Allam je ovako opisao vlč. Yoannis Gaidu:

Otac Yoannis Lahzi Gaido, Egipćanin, zaslužuje posebnu pohvalu. [On je] već godinama kapelan u crkvi Santa Domitilla u Latini i trenutno je tajnik Apostolske nuncijature u Brazzaville-u.

Upoznao sam ga u Rimu, a on mi je pružio dugogodišnje prijateljstvo i izrazio solidarnost sa mnom.

On posjeduje duboko znanje o stvarnom Islamu, onako kako je to zapravo prisutno u srcima i glavama većine muslimana, a ne iskrivljeno od strane neznanja, naivnosti, dobre naravi i ideološke sljepoće Zapada, koje obilato iskorištavaju mističari i licemjeri.

Otac Yoannis dijeli moj stav o Islamu u potpunosti i bio sam blizak s njim kao brat kršćanin, kada se organizirala medijska oluja nakon mog obraćenja, koja je pokušavajući me diskreditirati i ocrniti, dosegla svoj vrhunac.

A ovdje Allam citira vlč. Gaidu iz intervjua kojeg je dao u ožujku 2008.:

Uvijek sam pokušavao biti prijatelj koji poštuje različite vjere drugih, bez straha da govorim istinu i naglašavao da je kršćanstvo poziv na oslobođenje.

A kad mi je Magdi postavio pitanje o Koptima u Egiptu, nisam krio ogromne poteškoće u kojima kršćani moraju živjeti u mjestima s muslimanskom većinom.

Ovi problemi nisu uzrokovani zbog nekoliko islamista, nego zbog kulture smrti i nasilja koji se temelje na vrlo jasnim stihovima [njihovog Pisma] koje citiraju, pozivajući se na nasilje i džihad, govoreći da treba ubiti sve koji su drugačiji i pozivaju na ubijanja [onih koji izražavaju] slobodu savjesti. Samo misliti drugačije je dovoljno za smrtnu presudu.