Naslovnica Papa Franjo Papina eko- enciklika teološki upitna?- UPDATE

Papina eko- enciklika teološki upitna?- UPDATE

1742
0

Prema pisanju vatikanista Sandro Magister, papa Franjo je odlučio odgoditi objavljivanje svoje dugo iščekivane enciklike o okolišu. Razlog je, prema Magisteru, što je Papa shvatio kako dokument u trenutnom stanju ne bi dobio odobrenje od Kongregacije za nauk vjere pod vodstvom kardinala Gerharda Müllera. Ako vam se čini pomalo neprikladnim da netko papi govori što smije, a što ne smije pisati, nemojte se dragi čitatelji uzrujavati: papa uopće nije ni napisao tekst.

Stvarni autor ove enciklike o kojoj se toliko raspravlja u zadnje vrijeme je nadbiskup Victor Manuel Fernández, rodom iz Buenos Airesa.

Nadbiskup Fernández, pripada papa Franjinom užem krugu s pozicijom najpouzdanijeg teološkog savjetnika koji je bio uključen u pisanje Evangelii Gaudium, a za tu namjenu je proveo cijelo ljeto 2013. u Rimu. U ožujku prošle godine, kada je papa Franjo počeo s radom na svojoj eko-enciklici, nadbiskup Fernández je opet doletio u Rim da bi obavio većinu posla oko njezine pripreme. Bliski radni odnos očito seže do vremena kada je papa Franjo još bio nadbiskup Jorge Bergoglio u Buenos Airesu, a Fernández je radio uglavnom iza kulisa, pišući važne govore i pisma budućem papi.

Međutim, čini se da je nadbiskup Fernández dopustio da mu utjecaj, koji je uživao surađujući s papom, udari u glavu. U intervjuu objavljenom u Corriere della Sera prošle nedjelje, svojom izjavom podigao je trenutni val Ultramontanizma do nove razine, aludirajući kako kurija i cijelo tijelo kardinala nisu bitni za upravljanje Crkvom – što je teoretski gledano točno, ali u Vatikanu se to tumači kao “mi ćemo gurati naprijed, sa ili bez blagoslova kardinala“. Fernandez se također osjećao dovoljno sigurnim kritizirati nedavnu izjavu kardinala Müllera koji je rekao da je njegov posao kao prefekta Kongregacije za nauk vjere- dati Papinom učenju teološku strukturu:

„Pročitao sam da neki govore da je Rimska kurija važan dio poslanja Crkve, ili da je Prefekt u Vatikanu siguran kompas koji sprječava sramoćenje Crkve, ili kako prefekt jamči jedinstvo vjere i pomaže papi oko ozbiljnih teoloških pitanja. Ali katolici znaju iz čitanja Evanđelja da je Krist odabrao baš papu i biskupe te im dao posebno upravljanje i prosvjetljenje – a ne prefektima ili nekim drugim strukturama. Kada netko čuje takve stvari, gotovo bi mogao dobiti dojam da je Papa samo njihov predstavnik, ili netko tko je došao smetati i mora, stoga, biti praćen. […] Papa je uvjeren da ono što je napisao ili rekao ne može biti tretirano kao pogreška. Dakle, sve te stvari mogu se ponoviti u budućnosti, bez straha od kazne.“

Ne znamo kako je kardinal Müller reagirao na ove oštre riječi, možda je, kako novinar Giuseppe Nardi pretpostavlja, Müller govorio izravno s papom Franjom u vezi enciklike, ali Magister, koristeći izvor unutar Santa Marte, izvješćuje kako Papa neće objavljivati ‘već završen tekst’ nadbiskupa Fernándeza – i za sada – odgođen je cijeli projekt. Ali, jasno je kako zbog javnosti ne može dopustiti da projekt u potpunosti propadne, pogotovo nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, glumeći glasnogovornika Vatikana, već najavio da će enciklika biti objavljena u lipnju ove godine!
Izvor

UPDATE

Kao što se moglo očekivati, Vatikanska press služba je brzo reagirala na ovu vijest. Glasnogovornik otac Federico Lombardi izjavio je za National Catholic Register da se “postupak pripreme enciklike razvija na posve normalan način, a nije bilo, i nema, nikakve odgode u odnosu na ono što se moglo očekivati“.