Naslovnica Papa Franjo Papina tradicionalna molitva u Plavoj džamiji

Papina tradicionalna molitva u Plavoj džamiji

1664
0

Inoslav Bešker je danas za Jutarnji list dobro sažeo papin posjet Turskoj, koji je uključivao i „već tradicionalnu“ molitvu u džamiji. Papa Franjo je pozvao na dijalog, a kako čitamo, turski predsjednik Erdogan nije bio toliko miroljubiv govoreći o Zapadu.

Papa poziva na dijalog, Erdogan na ujedinjenje Islama protiv Zapada

Papa Frane je posjet Istanbulu započeo odlaskom u Plavu džamiju Sultana Ahmeta, sagrađenu na nekadašnjemu bizantskom Hipodromu, baš kao i sv. Ivan Pavao II. 1979. (tada prvi papa u povijesti koji je ušao u neki mesdžid-i-džami), a Benedikt XVI. 2006. Papa je u džamiji nekoliko minuta molio u sebi, sklopljenih dlanova, zatvorenih očiju, a uza nj je muftija Rahmi Yaran, također u bijelome, također molio u sebi, dlanovima okrenutima uvis. To je, eto, već postalo tradicija, a do nedavna je bilo nezamislivo. Papa je zatim, preko puta, posjetio i kršćansku crkvu Svete Mudrosti (Hagía Sofía) iz IV stoljeća, koja je 1453. pretvorena u džamiju, a 1935. u muzej.

U petak je Papa, sastavši se u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ponovo osudio bilo kakvo nasilje “u ime Boga”, potičući muslimanske vjerske i političke vođe da još snažnije osude “barbarsko nasilje” u ime islama nad vjerskim manjinama, ne samo kršćanskima, u Iraku i Siriji. Papa i Erdogan su razgovarali dulje od sata, mnogo više od predviđenoga.

Papa nije javno komentirao Erdoganov prethodni istup pred Stalnim odborom za ekonomsku i trgovinsku suradnje Organizacije islamske suradnje, gdje je turski predsjednik rekao, među inim: “Iskren da budem, stranci vole naftu, zlato, dijamante i jeftinu radnu snagu islamskog svijeta. Oni vole konflikte, borbe i svađe na Bliskom istoku. Vjerujte mi, oni nas ne vole. Oni se prave prijateljima, ali nam žele smrt i vole vidjeti kako naša djeca umiru”. Stoga je pozvao muslimane na “jedinstvo, solidarnost i ujedinjenje”, te na odbacivanje nade u pomoć sa Zapada.

Na sastanku u Predsjedništvu za vjerske poslove (Diyanet) Papu je pozdravio njegov predsjednik Mehmet Görmez, inače kritičar Vatikana. Tom je prilikom, na tragu svojih prethodnika, i Frane zahtijevao “hrabrost mira”, “interreligijski i interkulturalni dijalog”, te odbacivanje “bilo kakvog oblika fundamentalizma i terorizma”, odnosno svakog “instrumentaliziranja religije”, kao i “osudu svakog nasilja protiv ljudskog dostojanstva i ljudskih prava”. Tursku ju nazvao “prirodnim mostom između dvaju kontinenata i različitih kultura”, dragocjenu kršćanima jer je na njezinu ozemlju rođen sv. Pavao (u Tarsusu, na sjeveroistočnoj obali Sredozemnog mora).

Papa se jučer popodne sreo i s carigradskim ekumenskim patrijarhom Vartholomaíosom, radi jačanja veza katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.