Naslovnica Crkva Papini saveznici i prijatelji će oblikovati zaključke biskupske sinode

Papini saveznici i prijatelji će oblikovati zaključke biskupske sinode

521
0

Naslov ovog članaka preuzeli smo direktno od članka koji je  objavljen na portalu Crux, inače dosta liberalnom glasilu katoličkih medija, koji pokazuju da su čak i njihovi urednici iznenađeni imenima odabranih za sastavljanja završnog dokumenta Sinode koja se trenutno odvija u Rimu.

Pa prenosimo sažetak tog članka:

U srijedu je Vatikan objavio popis osoba koje će oblikovati završni dokument biskupske sinode na temu mladih, vjere i razlučivanja zvanja, a sam pogled na sastav grupe ukazuje da bi se konzervativci u Crkvi mogli ponovno osjećati izigrano.

Izabrani po regijama, pet prelata za izradu konačnog dokumenta su: kardinal Carlos Aguiar Retes, nadbiskup grada Meksika, papinski delegat sinode; kardinal Peter Turkson iz Gane, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja; kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija i član Papinog savjetodavnog vijeća kardinala; nadbiskup Bruno Forte iz Chieta, Italija, također je član sinodskog vijeća; i nadbiskup Peter Comensoli iz Melbournea, također papinski delegat.

Osim toga, talijanski kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Biskupske sinode i kardinal Sérgio da Rocha iz Brasilije, generalni relator sinode, također su automatski dio odbora zbog njihove uloge na sinodi.

Dvije druge osobe kojima je dodijeljena služba tajnika su otac Giacomo Costa, papinski delegat sinode, koji je također direktor časopisa Aggiornamenti Sociali; i otac Rossano Sala, profesor pastoralnog rada mladih na Papinskom salezijanskom sveučilištu i direktor talijanskog časopisa Note di Pastorale Giovanile.

Papa Franjo također je izabrao još trojicu za povjerenstvo, a to su: brazilski otac Alexandra Awi Mello, tajnik vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život; nadbiskup Sviatoslav Shevchuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve; i otac Eduardo Gonzalo Redondo, predstojnik Službe za zvanja na Kubi.

Općenito, smatra se da svi pripadaju progresivnom krilu Crkve koje je naklonjeno tonu Franjinog papinstva. Trojica izaslanika koje je Papa osobno imenovao također su uglavnom bliski Papini prijatelji i suradnici.

Imena odbora za sastavljanje završnog dokumenta bila su jedna od glavnih prijepora među mnogim biskupima tijekom Sinode o obitelji 2014.-2015. godine, jer su se žalili da nije odražavao ono za što se zaista zalagalo u dvoranskim raspravama, te da je konačni tekst bio liberalni, više zapadni pristup umjesto ponude globalne perspektive.

Kao i obično, kada konačni dokument bude usvojen, vjerojatno će poslužiti kao temelj za još jednu papinu post-sinodalnu apostolsku pobudnicu. Posljednja je bila kontroverzna Amoris Laetitia, koja nastavlja izazivati kontroverze jer otvara mogućnost pripuštanja rastavljenih i oženjenih katolika sakramentima dok su još u grešnom stanju.

Dosad su se glavne teme razgovora na Sinodi vrtjele oko potrebe rješavanja skandala seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi, migraciji, ženama, poteškoćama prenošenja vjere u sekularnom svijetu, raznim izazovima vezanima za život u digitalnom svijetu te izazovima prenošenja crkvenog učenja o spolnosti.