Naslovnica Vatikan Papinska akademija za život novom konferencijom promiče cijepljenje

Papinska akademija za život novom konferencijom promiče cijepljenje

698
0

Papinska akademija za život održat će konferenciju od 27. do 29. rujna pod nazivom „Javno zdravlje u globalnoj perspektivi: Pandemija, bioetika, budućnost“ na kojoj će, između ostalog, promicati cjepiva protiv COVID-19, te će na njoj sudjelovati i govornici koji bez sumnje podržavaju i promiču i sam pobačaj.

Vatikan je najavio događaj na kojem će govoriti „svjetski poznati govornici“ poput dr. David Barbe, predsjednika Svjetskog medicinskog udruženja (WMA); dr. Carissa Etienne ravnateljice Panameričkog zdravstvenog udruženja; te dr. Jules Hoffmana, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život (PAV), obratit će se prisutnima na konferenciji na dan otvorenja, prije nego što će se posjetiteljima u Vatikanu pružiti prilika za papinsku audijenciju.

Konferencija, mješavina otvorenih sjednica i drugih sjednica isključivo za članove PAV-a, održava se „U svjetlu iskustva pandemije Covid-19“ i „namjerava ponuditi razmišljanje o određenim etičkim vrijednostima koje su se pokazale ključnim u ovakvim okolnostima, ali i analizu izazova koje predstavlja nužno etičko, medicinsko i ekološko ‘obraćenje’“.

Govoreći o konferenciji, nadbiskup Paglia najprije je pohvalio “najveći napor cijepljenja ikada proveden u povijesti” opisujući ga kao “prioritet”, “ključan” u zaštiti od COVID-19.

“Ključno pitanje tiče se mogućnosti da uskoro doista prevladamo nejednakosti, provedbom globalne zdravstvene politike koja se temelji na pravu svih na pristup liječenju”, dodao je.

Nažalost, mora se istaknuti da su neki od govornika konferencije poznati po svom protivljenju temeljnom crkvenom nauku, posebno po pitanju pobačaja. Katolička Crkva uči da je pobačaj uvijek pogrešan jer ubija nevino ljudsko biće, čime se krši crkvena zabrana ubojstva, učenje koje “ostaje nepromjenjivo”.

Crkva također uči da život počinje u trenutku začeća, kako je navedeno u Katekizmu #2270-2274.

Međutim, ne slažu se svi gosti predavači na PAV -ovom događaju s ovim stavom. Dr. Barbe iz WMA-e, koji je prethodno bio predsjednik Američkog liječničkog udruženja, javno se usprotivio ograničenjima koji je uveo bivši predsjednik Donald Trump na financiranje pobačaja za Planned Parenthood, rekavši: „Posebno smo zabrinuti zbog uplitanja vlade u odnose pacijenta i liječnika.”

Barbe će se obratiti sudionicima na temu “Pandemija u perspektivi liječnika”.

Barbeova antikatolička stajališta o majkama i nerođenoj djeci donekle dijeli i njegov kolega, govornik na konferenciji dr. Daniel Sulmasy, profesor biomedicinske etike na Sveučilištu Georgetown, koji je prethodno izjavio kako na „pitanje je li embrij ili fetus osoba … znanost ne može odgovoriti.” Sulmasy je bio franjevački fratar prije nego što je napustio red 2012. godine.

Sulmasy je zaslužan za moderiranje grupne rasprave o „prevenciji i njezi“ i za govor o medicinskim pitanjima koje su radne skupine preporučile na konferenciji.

Još jedna govornica, dr. Etienne, direktorica Panameričkog zdravstvenog udruženja i istaknuta zagovornica cjepiva, ranije je izrazila svoju podršku trudnicama da primaju eksperimentalna cjepiva protiv COVID-19 tijekom prvog tromjesečja, unatoč upozorenjima za trudnice čak i od Svjetske zdravstvene organizacije. Etienne je također poznata po svojoj podršci LGBT pokretu.

Drugi govornik na konferenciji, rabin Avraham Steinberg, odbacuje učenje Katoličke crkve o svetosti života od trenutka začeća. Steinberg je izjavio da nerođeno dijete “nema ljudski status” prije 40 dana, a zatim nakon 40 dana, tvrdi, nerođeno dijete ima “određeni status ljudskog bića, ali ne potpuni status”. Papa Franjo imenovao ga je 2017. godine u PAV, zajedno s drugim rabinom koji je tvrdio da Sveto pismo opravdava pobačaj u određenim slučajevima. Predviđeno je da će rabin Steinberg drugog dana konferencije u Vatikanu iznijeti biblijsko razmatranje.

A Jules Hoffman, ujedno i dobitnik Nobelove nagrade, opisao je one koji ne žele primiti cjepivo kao “kriminalce”, dodajući da “nema znanstvenih razloga zašto biste se odbili cijepiti”. Hoffman će govoriti na konferenciji na temu “Medicinska istraživanja u kontekstu pandemije”.

Izvor