Naslovnica Vatikan Papinska akademija za život proširuje svoje polje djelovanja na okoliš i izbjeglice

Papinska akademija za život proširuje svoje polje djelovanja na okoliš i izbjeglice

455
0

Prvo okupljanje novog sastava Papinske akademije za život nije olakšalo zabrinutost pro-life skupina za budućnost te ustanove, budući da im se sada fokus zanimanja proširuje, te osim pitanja kao što su  abortus i bioetika zahvaća i pitanja imigracije i okoliša.

Postoji zabrinutost kako je Akademija, utemeljena radi promicanja vrijednosti ljudskog života, “izgubila svoj put”, te da su promjene “drastično drukčije” od onih koje je imao utemeljitelj papa Sv. Ivan Pavao II.

Očito je da biti ‘pro-life’ znači, čak i za akademiju, ponovno razmotriti semantičku vrijednost pojma života, koji se ne može svesti na jedinstvenu, bioetičku perspektivu“, rekao je predsjednik Akademije, nadbiskup Vincenzo Paglia na konferenciji za novinare.

Ako moramo biti pro-life, moramo biti uvijek, na svaki način i posvuda pro-life“, nastavio je, citirajući papu Franju.

Iznenađujuće, Paglia je također rekao da nemaju planova za obilježavanje 50.-e godišnjice papinske enciklike Humanae Vitae sljedeće godine.

Umjesto toga, Akademija otvara “nove granice za raspravu”, kazao je, posebno spomenuvši okoliš, imigraciju i kontrolu naoružanja.

Iako je sam papa Franjo održao “snažan i nedvosmislen govor” na okupljanju akademije prošlog četvrtka, u kojem je jasno pozvao na borbu protiv rodne ideologije, zabrinutost i kritike i dalje su prisutne među vodećim pro-life i obiteljskim skupinama.

Tako je predsjednik Lepanto Institute, Michael Hichborn izjavio da: “Zločini pobačaja, eutanazije, kontracepcije i homoseksualnosti, koje je papa Ivan Pavao II nazvao” kulturom smrti “daleko premašuju zabrinutost zbog useljavanja migranata, očuvanja okoliša i materijalnog siromaštva“.

Papinsko vijeće za pravdu i mir i Papinska akademija za znanost već postoje kako bi se bavili pitanjima vezanim za preseljenje izbjeglica ili tzv. klimatske promjene”, navodi Hichborn, “pa se ta promjena može protumačiti samo kao napad na izvorni mandat Papinske akademije za život.

Izvor