Naslovnica Crkva Paralelna Crkva u Njemačkoj

Paralelna Crkva u Njemačkoj

1732
0

Donosimo zanimljiv osvrt na stanje Crkve u Njemačkoj, istaknutog laika Dr. Michael Schneider-Flagmeyera, prvog predsjednika Katoličke akcije te voditelja Foruma njemačkih katolika:

Danas doživljavamo zastrašujući pad Katoličke crkve u Njemačkoj.

Dakle, toliko je ljudi napustilo njemačku mjesnu Crkvu da hitno treba stati i razmotriti situaciju; neophodno je da biskupi procjene stanje. Stvar koja najviše užasava oko cijelog ovog razvoj događaja je da sada čak i starija generacija napušta Crkvu u velikom broju- upravo oni vjernici koji su navodno još uvijek imali koristi od ispravne kateheze u skladu s naukom Crkve. Osim masivnog egzodusa laika, osobito alarmantan podatak je činjenica da i mnogi svećenici napuštaju svoju službu, bježeći u inozemstvo ili se jednostavno povlače jer žele izbjeći kontakt s bezbožničkom biskupijskom birokracijom i njihovim čudnim poslovanjem koje nema veze s Crkvom. U tom smislu se najstarija njemačka biskupija, Trier, posebno ističe; ona uopće ne brine o svojim svećenicima, a time i još manje o vjernicima.

Koji su razlozi za to?

Jedan letak upravo objavljen od strane njemačke biskupske konferencije, to jest, od njihovog Tajništva sa “stručnjacima” koji su u njemu angažirani, pod naslovom “Osjetljivo o spolovima: katoličko tumačenje roda” je dobar primjer kako stvari funkcioniraju u njemačkoj Crkvi. A u njemu se zagovaraju stavovi koje proturječe svim izjavama pape, kardinala, nedavno zaključene Sinode, pa čak i sinodalnih otaca iz njemačke govorne skupine.

Sve to izgleda kao da pada na gluhe uši u Tajništvu njemačke biskupske konferencije. Najveći problem Katoličke crkve u Njemačkoj, problem koji ne postoji nigdje drugdje u Općoj Crkvi, naime je moć crkvene birokracije (osoba zaposlenih u uredima) koja je prešla sve granice u posljednjih nekoliko desetljeća, a članovi Odbori zbog namjernog propusta kateheze već desetljećima, sada jedva poznaju svoju vjeru, u što me je uvjerio direktor ureda jedne od najvećih njemačkih biskupija. Otvoreno je rekao kako tamo treba otpustiti 70% osoblja, jer oni više nemaju nikakve veze s kršćanstvom. Velika nadbiskupija Münchena i Freisinga je 1960. u svojim uredima imala 45 zaposlenika i tri časne sestre. Danas ih je zaposleno preko tisuću! I, naravno, oni svi moraju nešto i raditi. To je moguće samo u našoj mjesnoj Crkvi, koja se financira ogromnim sredstvima iz naših crkvenih poreza. Nigdje drugdje u Općoj Crkvi ne postoji ništa slično ovome.

Danas ove birokracije i odbori imaju toliku moć da drže većinu biskupe u svojoj šaci. Ali samo biskupi mogu ovo stanje promijeniti. No, svjedočili smo sudbinama biskupa Mixa i Tebartz van-Elsta, čije ostavke su iznuđene temeljem fabriciranja optužbi o zlostavljanju djece, odnosno lošem financijskom upravljanju. Kako je samo opasno po biskupa pobuniti se protiv ove vlasti; iako je potonji prelat, nakon što se izvukao iz Njemačke, danas zaposlen u Vatikanu na važnom mjestu za sveopću Crkvu.

U Njemačkoj imamo paralelnu Crkvu sastavljenu od članova ove crkvene birokracije, uz odbore, ustanove i velike grupe teologa sa udobnim mjestima na državnim sveučilištima, a ovdje u našoj zemlji oni raspolažu sa najvećom moći. To osobito vrijedi za Tajništvo Njemačke biskupske konferencije, koje je odgovorno za letak, a posebno vrijedi i za KNA (Katholische Nachrichtenagentur – Katolička tiskovna agencija), te Središnji odbor njemačkih katolika ( ZdK) i sav službeni katolički tisak i sadržaj na internetu.

Izvor