Naslovnica Svijet Pariški nadbiskup: katedrala Notre-Dame nije muzej!

Pariški nadbiskup: katedrala Notre-Dame nije muzej!

1182
0

Pariški nadbiskup  izrazio je javno žaljenje zbog govora predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona održanog ispred katedrale Notre-Dame, nakon kojeg je obećao obnoviti katedralu za pet godina, ali je pažljivo izbjegavao spominjanje katoličanstva.

“Notre-Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, izjavio je Macron ispred katedrale dok je još bila u plamenu.

“Bilo bi lijepo da je uputio koju riječ suosjećanja katoličkoj zajednici”, primijetio je ogorčeno nadbiskup Aupetit za Radio Sud u srijedu.

“Zapravo, bilo bi lijepo da je bilo riječi suosjećanja za katoličku zajednicu, jer na kraju krajeva, katolici čine živu katedralu Notre-Dame: to nije muzej! Ako tamo dolazi toliko ljudi, to je zato što je to životni prostor, oživljen katolicima. A riječ katolički nije psovka! Ona dolazi iz grčkog “univerzalan”. Mi smo ovdje kako bismo proglasili univerzalno bratstvo utemeljeno na ljubavi. Zaista nije problem reći malu riječ suosjećanja za katolike koji pate”, rekao je nadbiskup Aupetit.

Je li bilo namjerno? upitao je Sud Radio, naglašavajući činjenicu da je Macronov govor bio napisan unaprijed.

“Ne znam”, odgovorio je Aupetit. – “On je jedini koji može odgovoriti na to pitanje! Samo želim da spomene našu patnju zbog gubitka katedrale, kao što bi, siguran sam, slično rekao židovima ili muslimanima.”
Složio se da su riječi “kršćanski”, “kršćanski korijeni” i “katolici” na neki način postali tabu.

“Da, vjerojatno, mislim da je to zbog nerazumijevanja prirode sekularnosti, što jednostavno znači odvojenost od svjetovne moći. Ali to ga ne sprječava da kaže ono što jesmo i kroz što prolazimo. Ova katedrala sagrađena je u ime Krista. To je skup kamenja ispunjen Duhom. To nije funkcionalna zgrada. Neke skulpture nalaze se na mjestima koja se ne mogu ni vidjeti: ona je uistinu građena za nešto veće i ljepše”, rekao je.

Nadbiskup Aupetit je također podsjetio na višestruke napade na crkve tijekom posljednjih mjeseci: „Oko tri napada dnevno. Ne bismo trebali generalizirati s anti-kršćanskom mržnjom, ali postoji nedostatak poštovanja prema svetim stvarima.”

U dekristijaniziranoj Francuskoj sve veći udio lokalanog stanovništva ne zna ništa o katoličanstvu, njegovim simbolima, obredima i svecima.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner otišao je tako daleko da je u srijedu ujutro ispred Notre-Dame dao službenu izjavu: “Notre-Dame nije katedrala. To je naše zajedništvo, to je ono što nas okuplja, to je naša snaga, to je naša povijest.”

Bénédicte Le Chatelier, novinarka televizijske postaje LCI, otišla je korak dalje. Komentirajući uživo za vrijeme požara, izjavila je: “Notre-Dame nije vjerska lokacija, ali katolici je i dalje prisvajaju.”

Takve apsurdne izjave bi inače mogle izazvati veću napetost, ali u stvari samo pokazuju koliko su se u sjedištu moći odmakli od pravog značenja Notre-Dame. S obzirom na to da sve povijesne katedrale i crkve u Francuskoj pripadaju državi zbog zakona o razdvajanju između Crkve i države iz 1905., može doći do velike bure ako Macron pokuša nametnuti svoj plan “obnove” Notre-Dame s elementima moderne umjetnosti.

Izvor