Naslovnica Crkva Pastoralna katastrofa u Brazilu

Pastoralna katastrofa u Brazilu

1638
0

Statistika pastoralne katastrofe u Brazilu: Istraživanje agencije Datafolha otkrilo je da je broj odraslih osoba koje se deklariraju kao katolici pao sa 60% u 2014. godini na 50% u prosincu 2016.

To znači kako je u samo dvije godine oko devet milijuna vjernika odlučilo napustiti Crkvu.

Ove činjenice su svakako uznemirujuće; a još više kada se uzme u obzir kako prvi put u povijesti na Petrovu prijestolju sjedi papa koji dolazi iz Latinske Amerike.

Istraživanje Datafolha pokazalo je kako je u istom razdoblju došlo i do značajnog porasta stanovništva koje nema vjersko opredjeljenje, povećavši se sa 6% na 14% u posljednje dvije godine.

Istraživanje pokazuje da 43% brazilskih katolika živi u jugoistočnoj regiji, koje je najrazvijenije u zemlji, dok je na sjeveru i istoku, katolička vjera doprla do samo 15% stanovništva.

Prikladno ovim saznanjima, treba napomenuti da polovica prijelaza na nove protestantske denominacije, ponajviše evangelike, dolazi upravo iz Katoličke Crkve. Većina prijelaza događa se prije navršene dvadeset i pete godine, a kao najčešći razlog prelaska navodi se dublji odnos s Bogom (77%) te stil i bogoštovlje u novim crkvama (68%).

A kako je službena Crkva u Brazilu reagirala na ove poražavajuće brojke?

Tajnik Brazilske biskupske konferencije, biskup Ulrich Steiner izjavio je za dnevnik Folha de S. Paulo da je broj ljudi koji su uključeni u borbu za pravdu važniji od postotka katolika.

Izvor