Naslovnica Crkva PATNJA CRKVE U KINI

PATNJA CRKVE U KINI

1183
0

Zanimljivo je kako političari i građanske udruge diljem svijeta propagiraju ljudska prava na svim razinama te su spremni uvesti i kojekakve sankcije stanovništvu cijele države ako im ondašnje vlasti ne popune obrazac temeljnih prava koje Zapadni svijet zahtjeva. Osim kada je u pitanju Kina. Kada se radi o državi s takvom vojnom i gospodarskom moći onda se principi kao što su demokracija i ljudska prava totalno ignoriraju. Lako je udariti po nekoj zemlji iz bivšeg Sovjetskog saveza, ili Afrike, pa čak i po Kubi, ali kada je o Kini riječ, gdje komunistička partija još uvijek vlada s istim poznatim metodama kao i prije, onda svi najedanput ušute. Kada ste zadnji put čuli da je jedna od malih milion građanskih udruga u Hrvatskoj ikada javno prosvjedovala protiv Kineske vlasti zbog kršenja ljudskih prava?
Na pisanje ovog posta navela me je situacija u kojoj se nalazi Katolička Crkva u Kini, a pogotovo u Šangaju, gdje pomoćni biskup Thaddeus Ma Daquin leži u kućnom pritvoru već godinu dana zbog javne kritike upućene partijskim glavarima u Beijingu i njihovoj izmišljenoj Patriotskoj Crkvi. Ovo i ne bi bila neka posebna vijest za Kinu da nije u međuvremenu umro dosadašnji biskup Aloysius Jin Luxian, ostavivši najveću biskupiju u državi ne samo bez prelata nego i istinskih vođa. Zar vas ova situacija ne podsjeća na situaciju u Zagrebačkoj nadbiskupiji poslije Drugog svjetskog rata?!
Za sada nema ni riječi prosvjeda ni od jednog političkog lidera iz bilo kojega dijela svijeta, što je samo po sebi šokantno. Ili je možda presedan? Možemo li istu šutnju očekivati i ako druge biskupe u budućnosti budu zatvarali od strane njihovih političkih neistomišljenika? Problem u Kini je što vlast tvrdi da su katolici lojalni Rimu a ne Beijingu. Što će biti ako sutra vlasti u Washingtonu, Parisu ili u Zagrebu počnu smatrati katolike izdajnicima zbog njihova neslaganja s unutarnjom politikom jer se ‘klanjaju’ svom poglavaru u Rimu?
Zato bih apelirao na barem jednu od naših novonastalih katoličkih udruga da barem na neki simboličan način prosvjeduju protiv kineske vlasti ispred njihova predstavništva u Zagrebu u znak potpore biskupu Thaddeusu Ma Daquinu i kineskom narodu. Možda potaknu i naše medije da obrate malo pažnje i na ovo kršenje ljudskih prava, kada ih već ta tema toliko brine, a moguće je i da si naša ministrica vanjskih poslova, kojoj je sigurno stalo do ljudskih prava, da truda pa smisli neku izjavu za javnost, iako znam da je sudbina nekih katolika tamo u dalekoj Kini uopće ne zanima.