Naslovnica Društvo Patrijarh Kiril: odbacivanje pojma grijeha dostiglo apokaliptične razmjere

Patrijarh Kiril: odbacivanje pojma grijeha dostiglo apokaliptične razmjere

1898
0

Kako je nedavni posjet ruskog patrijarha Kirila Beogradu prošao dosta nezapaženo u našim medijima, odlučili smo prenijeti u glavnim točkama njegove misli o zapadnom kršćanstvu, pogotovo u Europi.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, upozorio je na “dekristijanizaciji Europe” i “hegemoniju sekularnih standarda”, kao i na “apokaliptične razmjere odbacivanja pojma grijeha”. Kiril je na svečanosti u Rektoratu Beogradskog univerziteta također rekao da “ne može biti slobode bez odgovornosti pred Bogom” niti “prava bez moralne odgovornosti”.

Govoreći o suvremenom svijetu, Kiril je ocijenio da su mnoge europske zemlje “odbacile svoj kršćanski identitet”, a da je “odbacivanje pojma grijeha dostiglo apokaliptične razmjere”.
Kiril je rekao kako je Europa “glavna lokomotiva procesa” kao što su legalizacija istospolnih brakova, njihovo izjednačavanje s heteroseksualnim brakovima, eutanazija i abortus.
Međutim, prema njegovim riječima, “narodi ne prihvaćaju” odbacivanje kršćanskih vrijednosti, pa su na primjer u Francuskoj izbile demonstracije kao reakcija na legalizaciju istospolnih brakova.
Kiril je ocijenio da je na djelu “hegemonija sekularnih standarda” i da se “religija proglašava za nešto privatno”.

Izvor