Naslovnica Crkva Pavao VI. nikada nije odobrio časnim sestrama u Kongu upotrebu kontracepcije!

Pavao VI. nikada nije odobrio časnim sestrama u Kongu upotrebu kontracepcije!

1599
0

Jedna pozitivna stvar koja je isplivala u javnost nakon Papine nespretne izjave o kontracepciji i Zika virusu (ovdje) jest što se konačno mogu ispraviti neke povijesne neistine.

Naime, primjer koji je Sveti Otac koristio kako bi opravdao korištenje kontracepcije u iznimnim slučajevima, odnosno da je papa Pavao VI. časnim sestrama koje su služile u Africi u ratnim situacijama odobrio korištenje oralne kontracepcije zbog opasnosti od silovanja – jednostavno nije istina.

Ne treba kriviti Papu zbog ovoga, naime ova priča koja se prepričavala bezbroj puta u posljednjih pedesetak godina sve dok nije postala “istina”, uvukla se čak i na neka predavanja o bioetici na našim teološkim fakultetima. Primjer se koristio kao rubni i dozvoljeni slučaj kontracepcije u iznimnim situacijama, gdje se htjelo pokazati da stvari nisu uvijek baš crno- bijele.

Očito je bilo potrebno da ovaj mit citira i sam Papa pa da novinari barem malo istraže pozadinu ove priče i zaključe da nikakvo usmeno odobrenje Pavla VI., a kamoli još pisani dopis – ne postoji! Na jednom domaćem portalu (ne ću ga ni imenovati) se može pročitati još luđa stvar, a to je da je Pavao VI. čak “držao opravdanim pobačaj časne sestre koju su u Kongu silovali”– pri čemu se ovo koristi kao očit primjer licemjerja u Crkvi.

Kako smo uopće došli do ovoga?

Priča u stvari započinje s člankom trojice moralnih teologa objavljenim u časopisu Studi Cattolici 1961., kada je Pavao VI. još bio nadbiskup Milana. Kako su u “duhu” Drugog vatikanskog sabora liberalne struje unutar Crkve žarko željele da se upotreba kontracepcije i službeno dozvoli, mišljenje trojice teologa iz jednog časopisa o hipotetskoj situaciji u Africi je ubrzo postalo i “službeno” mišljenje Rima, da bi konačno bilo pripisano i samom papi, Pavlu VI.

Vrijedi spomenuti kako je za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. plasirana jedna slična priča, no ovaj put se radilo o časnim sestrama u Bosni i Hercegovini, koje su navodno također “dobile” odobrenje za korištenje kontracepcije zbog mogućeg silovanja.

Odličnu analizu na blogu Father Z možete pročitati ovdje, a čak i liberalni novinar John Allen iz Cruxa donosi sličan zaključak ovdje.