Naslovnica Društvo PAZI ŠTO GOOGLE-AŠ

PAZI ŠTO GOOGLE-AŠ

455
0

Michele Catalano je surfala po internetu tražeći informacije o ekspres loncu. U isto vrijeme, njezin muž je, koristeći također google, bio u potrazi za novim ruksakom. Slijedeće jutro, šest agenata iz Američke službe sigurnosti pojavilo se pred njihovim vratima ispitujući ih kao moguće teroriste.Pitanje koja se postavlja samo po sebi je; kako su vladine agencije, FBI i Homeland Security, mogle saznati što su uopće Michele i njezin muž tražili na Google?
Nakon afere s Edward Snowden-om, koja je razotkrila načine pomoću kojih Američka služba za nacionalnu sigurnosti NSA skuplja datoteke s informacijama o svojim, a kamoli stranim državljanima, gore naveden slučaj uopće ne bi trebao čuditi. Kako su Amerikanci već odustali od svoje slobode i privatnosti, mogu samo misliti kako je nama ‘Europljanima’. Možemo očekivati da će američki sustav praćenja njihovih građana na internetu biti uskoro primjenjivan (ako već nije) i među njihovim saveznicima u ‘borbi protiv terorizma’, među koje se ponosno uvrstila i Hrvatska. Mi u Hrvatskoj ionako imamo lijep broj tajnih službi i agencija s masom zaposlenika koji zasigurno nemaju pametnijeg posla negoli pratiti što Hrvati sve traže preko google-a. Praćenje razgovora preko mobitela su valjda već usavršili.
Ako bi se pojmovi ruksak i ekspres lonac traženi s iste lokacije, mogli prepoznati kao novi Bostonski bombaš, onda stvarno nema kraja mogućim kombinacija koje bi se mogle interpretirati kao naznaka za teroristički pothvat. Kako je danas američki predsjednik Barack Obama upozorio svoje sugrađane kako se vjerojatno sprema neki napad ‘negdje u svijetu’, nema kraja oprezu. Ako ste vi, dragi čitatelji, slučajno naručili jedan novi lonac za ženu i ruksak za dijete, možda ste baš vi krivi za ove globalne mjere sigurnosti za koje Obama veli da će trajati do kraja mjeseca. A tek je treći dan.