Naslovnica Uz jutarnju kavu Petak, 7.3.2014 – uz jutarnju kavu preporučujemo

Petak, 7.3.2014 – uz jutarnju kavu preporučujemo

846
0

– U cijeloj je Crkvi vrijeme milosrđa – tim je riječima rimski biskup započeo govor, koji je bio gotovo ispit savjesti, bratski podijeljen, i bogat svjedočanstvima iz osobnoga iskustva pastira u Buenos Airesu. Papa je Franjo prije svega podsjetio na dobro zapažanje svojega predhodnika blaženoga Ivana Pavla II., koji je uveo blagdan Božanskoga milosrđa, i proglasio svetom sestru Faustinu Kowalsku. Karol Wojtyła je imao dobar predosjećaj da je ovo vrijeme milosrđa, a to je – prema Papinim riječima – nešto o čemu valja ponovno razmišljati.

Hrvati o papi– U istraživanju koje je u veljači ove godine za „Veritas – glasnik sv. Antuna Padovanskog“ provela agencija Hendal, građani su pokazali koliko znaju o sadašnjem poglavaru Katoličke Crkve i što misle o tome kakav je njegov pontifikat nakon prve godine vođenja Crkve.

– Konzervativci, liberali i slobode – Izrazito važan istup koji je možda prekretnica na hrvatskoj političkoj sceni; Hrvatska kao brodolamac na Dunavu

– Prenosimo deset principa konzervatizma koje je sažeo Russell Kirk, politički teoretičar poznat po svojem utjecaju na konzervatizam. Principi se odnose na američki konzervatizam, ali su napisani dovoljno općeniti tako da se mogu primijeniti i na druga društva.

– Ovaj tekst namijenjen je svima onima koji misle da je jugoslavenska ekonomija za vrijeme Tita bila izgrađena na stabilnim temeljima. Ako pogledamo i analiziramo ekonomske pokazatelje, moramo priznati da je ideja o robusnosti jugoslavenske ekonomije bila iluzija i da je “blagostanje” o kojem mnogi jugonostalgičari danas govore  bilo pozajmljeno na račun budućih generacija.

 i

1908189_219391024919521_1017200290_n