Naslovnica Društvo Pio XII. o opasnostima ateističke propagande

Pio XII. o opasnostima ateističke propagande

1021
0

Izgredi, neredi i pobune organiziraju se u kontinuiranim serijama, kojima se priprema propast gospodarstva i nanosi nepopravljiva šteta općem dobru.

Ono što nam se čini ne samo najvećim zlom, već i korijenom svakog zla je ovo: često se laž zamjenjuje istinom, a zatim se koristi kao sredstvo spora. Za ne mali broj ljudi religija se prenosi kao stvar bez ikakve važnosti, a drugdje je apsolutno zabranjena u obiteljskom i društvenom životu kao ostatak drevnih praznovjerja; javni i privatni ateizam uzvišen je na takav način da se Bog i Njegov zakon ukidaju, a moral više nema nikakve temelje. Mediji također prečesto vulgarno vrijeđaju vjerske osjećaje, dok se istovremeno ne ustručavaju širiti najsramnije opscenosti, uznemirujuće i s neshvatljivom štetom, što vodi do poroke među djecom te izdaje mladosti.
Narod se obmanjuje lažnim obećanjima i izaziva mržnjom, suparništvom i pobunom, pogotovo kad se naslijeđena vjera, jedino olakšanje u ovom zemaljskom izgnanstvu, uspješno otrgne iz srca. Izgredi, neredi i pobune organiziraju se u kontinuiranim serijama, kojima se priprema propast gospodarstva i nanosi nepopravljiva šteta općem dobru.
Prije svega, moramo se s velikim žaljenjem suočiti s činjenicom da su u nekim narodima prava Boga, Crkve i same ljudske prirode grubo vrijeđana i zataškana. Svećenici, čak i oni na visokim položajima, ili su izgnani iz svojih vlastitih sjedišta, protjerani i zatvoreni, ili ometani na način koji im onemogućuje vršenje službe. (…)
Kako ova nebrojena zla potiču, kao što smo rekli, samo iz jednog izvora, odbacivanju Boga i preziru prema Njegovom zakonu, potrebno je, poštovana braćo, prikazati Bogu gorljive molitve i podsjetiti se na ona načela zbog kojih jedino može doći do prosvjetljenja razuma, mira i sloge za duše i dobro uređenu pravdu između različitih društvenih klasa.
Kao što znate, kad mu se religija jednom oduzme, ne može postojati dobro uređeno, dobro regulirano društvo.

Pio XII
Anni Sacri (o programu borbe protiv ateističke propagande)
12. ožujka 1950

Izvor