Naslovnica Društvo Pitanje abortusa konačno na Ustavnom sudu

Pitanje abortusa konačno na Ustavnom sudu

1269
0

Jubilarnih pet godina čekanja na odluku Ustavnog suda o valutnoj klauzuli čini se ogromnim vremenom, no to nije ništa u odnosu na predmet koji se na istom sudu kiseli punih četvrt stoljeća, još od 1991. godine. Radi se o prijedlogu ocjene ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, pojednostavljeno – o odlučivanju Ustavnog suda o pobačaju.

No, i toj trakavici približava se kraj: predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je da bi se odluka mogla očekivati do isteka mandata najvećeg broja sudaca, odnosno do sredine iduće godine.

Slučaj koji će izvjesno razviti svjetonazorske rasprave, prije 25 godina pokrenula je pro life aktivistica Ružica Ćavar, današnja počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, koja je od Ustavnog suda zatražila da se izjasni o zakonu donesenom još 1978. i potom ugrađenim u hrvatsko zakonodavstvo. Po njemu se, bez izmjena, i danas regulira cijeli proces prekida trudnoće.

Predmet je 2009. dodijeljen sucu Aldu Radoloviću koji je prikupio mišljenja pravnih, medicinskih i teoloških stručnjaka, da bi se konačno stvorili uvjeti za sazivanje sjednice i konačnu odluku.

Premda Ustavni sud ima tzv. instruktivni rok po kojemu slučajeve treba riješiti u roku od godine dana, on nije obvezujući i u stvarnosti se malo kada ispoštuje, pogotovo u zvučnijim i kontroverznijim predmetima.

Profesor Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, smatra da je rok od 25 godina za donošenje odluke sam po sebi skandalozan i katastrofalan. ‘To debelo nadilazi onaj rok od godine dana – on jest instruktivan, ali iz nekog razloga definiran je i zapisan. Predmet može biti složen, no ne dovoljno složen za četvrt stoljeća‘, kaže Palić.

On priznaje da osobno zastupa konzervativno stajalište po ovom pitanju i stoga smatra da od prava na život ne postoji viša vrednota – a u ovom predmetu temeljno pitanje bit će kada život započinje.

Europski sud pravde, podsjeća, nedavno je donio jednu odluku po kojoj se embriji ne smiju koristiti za industrijske i komercijalne svrhe, čime je praktički odlučio da život započinje začećem.

Sažetak članka koji je objavljen na tportal.hr