Naslovnica Papa Franjo Pitanje o pričešćivanju protestanata se opet zakompliciralo

Pitanje o pričešćivanju protestanata se opet zakompliciralo

1157
0

Tijekom tiskovne konferencije u zrakoplovu na povratku iz Ženeve, papa Franjo izjavio je novinarima kako je na pojedinim biskupima, a ne biskupskim konferencijama, da odluče može li protestantski supružnik katoličkog vjernika primiti Svetu Euharistiju.

Sveti je Otac rekao da je u Zakoniku kanonskog prava već predviđena pričest u posebnim slučajevima. I dok cijeni misao koja je očitovana u nacrtu dokumenta Njemačke biskupske konferencije, papa Franjo je kazao da prema Zakoniku mjesni biskup procjenjuje pitanjā oko mješovitog braka, a ne biskupska konferencija.

(Kanon 844 dopušta da nekatolici primaju pričest “ako prijeti opasnost od smrti ili ako je presudom biskupa ili biskupske konferencije u pitanju neka druga ozbiljna nužnost”.)

Papini komentari dolazi manje od mjesec dana nakon što je prefekt Kongregacije za nauk vjere, nadbiskup Luis Ladaria SJ, uz papino odobrenje poslao pismo njemačkim biskupima, a u kojem su odbijene njihove pastoralne smjernice s ciljem da protestanti u mješovitim brakovima s katolicima mogu primiti Svetu Euharistiju, bez potrebe za obraćenjem na katoličanstvo.

U svojim komentarima o među-pričešćivanju jučer, papa Franjo je, čini se, govorio u suprotnosti s pismom, tvrdeći da problem u prijedlogu njemačke biskupske konferencije “nije toliko u njegovom sadržaju”, nego da pitanje ovisi o pojedinim biskupima koji bi trebali odlučiti o ovim stvarima, a ne biskupska konferencija.

Premda papini komentari ne sadrže nikakvu Učiteljsku težinu, ona šalju snažnu poruku podrške njemačkim kardinalima koji zagovaraju među-pričešćivanje – uključujući kardinala Marxa i Kaspera, koji su obojica žestoko reagirali na vijest o pismu nadbiskupa Ladarije.

Ovo također otvara Pandorinu kutiju zbunjenosti i pitanja, uključujući i to kako jedan protestantski supružnik može primiti Svetu Euharistiju bez primanja oproštenja za svoje grijehe u sakramentu Ispovijedi.

Ispovijed zapravo nije spomenuta u prijedlogu njemačkih biskupa o među-pričešćivanju. No, kako je kardinal Gerhard Müller, prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere istaknuo prošlog mjeseca: “Ne govore o tome jer ih to ne zanima.”

Müller je rekao kako vjeruje da neki zagovornici među-pričešćivanja “ne razumiju pravi značaj Euharistije kao oltarskog sakramenta”. Za njih: “to je samo znak zajedništva, vanjski znak”, te je dodao da “neki naši teolozi tvrde kako smo svi otkupljeni zajedničkom voljom Božjom da se svi spase, te da sakramenti nemaju instrumentalno značenje. Oni su samo površni oblik izražavanja nekih osjećaja prijateljstva i na kraju nema potrebe za njima.”

Ali Müller je upozorio da ako “potkopavamo sakramentalno značenje sedam osnovnih obreda Katoličke crkve, potkopavamo svu sakramentalnost Crkve, pa onda nema ni potrebe za Crkvom” te “nema razlike” između ljudske institucije i “svete apostolske Katoličke Crkve koju je utemeljio Isus Krist kao temelj Istine”.

Izvor