Naslovnica Crkva Podjela njemačkih biskupa zbog među-pričešćivanja s protestantima

Podjela njemačkih biskupa zbog među-pričešćivanja s protestantima

950
0

Njemačka crkvena hijerarhija se podijelila zbog prijedloga koja bi omogućio protestantskim supružnicima katalitičkih vjernika pristup Svetoj pričesti.

Sedam njemačkih biskupa se odvojilo od svoje braće biskupa u biskupskoj konferenciji i zatražilo od Vatikana da odluči o pravednosti ovog pitanja, izvijestio je The Catholic Herald.

Smjernice za prijedlog među-pričešćivanja odobrila je Njemačka biskupska konferencija 20. veljače ove godine, no prijedlog je “duboko podijelio” njemačku hijerarhiju. Premda je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Reinhard Marx, obećao kako se neće raditi na pokušaju promjene crkvene doktrine, kardinal Gerhard Müller je ipak prijedlog osudio kao “retorički trik”.

Katolička Crkva uči da je Euharistija doslovno tijelo, krv, duša i božanstvo Isusa Krista. Vjernik mora biti u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom kako bi primio Euharistiju, te također slobodan od smrtnog grijeha.

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, naglasio je kako je među-pričešćivanje s protestantima nemoguće. U predgovoru novoj knjizi o Euharistiji, kardinal opisuje pričest onih koji ne propovijedaju katoličku vjeru kao “svetogrđe” i “nasilje” protiv Sakramenta.

Kardinal Walter Brandmüller, jedan od dvojice kardinala koji su potpisali ‘dubia’, u ožujku je optužio svoje kolege biskupe za “potpuno nepošten trik” kojim žele dopustiti protestantskim supružnicima primanje Svete pričesti. Nazvao je normalizaciju “izvanrednih” iznimaka dopuštenih u kanonskom zakonu “zlim trikom”.

Sedam njemačkih biskupa, pod vodstvom kardinalskog nadbiskupa Kölna, Rainera Woelkia, napisali su otvoreno pismo Vatikanu u kojem izražavaju svoju zabrinutost, rekavši kako prijedlog smatraju “protuzakonitim” te da krši katoličku doktrinu i jedinstvo Crkve.

Pismo na tri stranice objavljeno je u novinama Kölner Stadt-Anzeiger u Kölnu. Poslano je i prefektu Kongregacije za nauk vjere, Luisu Ladari, i kardinalu Kurtu Kochu, švicarskom predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva.

Osim kardinala Woelkia, pismo su potpisali nadbiskup Ludwig Schick i biskupi Konrad Zdarsa (Augsburg), Gregory Maria Hanke (Eichstätt), Wolfgang Ipolt (Görlitz), Rudolf Voderholzer (Regensburg) i Stefan Oster (Passau).

Kölner Stadt-Anzeiger izvještava da je kardinal Marx kritizirao pristup sedmorice biskupa i poslao im promptni odgovor (sadržaj je zasad nepoznat javnosti).

Izvor