Naslovnica Crkva Politiziranje Božića

Politiziranje Božića

1220
0

Neki baš koriste svaku priliku da ispolitiziraju čak i svete blagdane! Španjolski aktivisti su uspjeli uvjeriti ondašnje crkvene pastire da u božićne jasle umjesto figurice malog Isusa stave figuru sirijskog dječaka Aylana Kurdia, koji se tragično utopio u Mediteranu, a sve kao znak potpore izbjeglicama.

Fotografija utopljenog trogodišnjaka iz sirijskog grada Kobanea koji je preminuo na obalama turskog grada Bodruma, snimljena prošlog rujna, je uveliko pomogla u promjeni tona rasprave oko migrantske krize u Europi u korist masovnog primanja “izbjeglica”.

U Madridu su aktivisti pod imenom “Mensajeros de la Paz” (Glasnici mira) uvrstili ovaj prizor u jaslice u crkvi San Anton u madridskoj četvrti Chueca.

Ta župa već ima ultra-liberalni ugled, dopuštajući nazočnost na misnom slavlju i kućnim ljubimcima, te prenosom mise live stream preko interneta, kako vjernici ne bi morali uživo sudjelovati. Vjernici se navodno mogu i ispovijedati koristeći iPad aplikaciju koju su kreirali u župi.

U samim jaslicama, Aylan je zauzeo mjesto malog Isusa, a njegovi roditelji Mariju i Josipa. Štalica je postala šator za izbjeglice, dok je na podu karta Europe s prikazom glavnih pravaca kojima se kreću migranti.

Izvor

Ovdje se treba podsjetiti riječi papa Franje na općoj audijenciji u srijedu 23. listopada 2013. godine:

Crkva nije dućan, nije humanitarna udruga, Crkva nije nevladina organizacija, Crkva je poslana donijeti svima Krista i njegovo evanđelje; ne donosi samu sebe – bila ona mala ili velika, slaba ili snažna, već Crkva donosi Isusa i mora biti poput Marije, kada je pošla posjetiti Elizabetu. Što joj je nosila Marija? Isusa.

Crkva nosi Isusa: to je središte Crkve, donositi Isusa! Ako se – hipotetski govoreći – jednom dogodi da Crkva ne nosi Isusa, to bi bila mrtva Crkva! Crkva mora nositi Isusovo milosrđe, Isusovu ljubav, Isusovo milosrđe.”