Naslovnica Crkva Poljska Biskupska Konferencija službeno odbacila Kasperov prijedlog

Poljska Biskupska Konferencija službeno odbacila Kasperov prijedlog

1999
0

Poljska Biskupska Konferencija je na svom godišnjem plenarnom sastanku službeno odbacila “Kasperov” prijedlog o davanju svete pričesti katolicima koji su bili u sakramentalnom braku, ali su potom ušli u nezakonitu drugu grešnu “zajednicu”.

Ovim postupkom, biskupi su ostali vjerni Familiaris Consortio koja je samo potvrdila nepromjenjivu istinu o kršćanskoj ženidbi koju nitko ne može promijeniti.

Priopćenje poljskih biskupa:

S obzirom na nadolazeću Izvanrednu biskupsku sinodu u Rimu, biskupi su poduzeli razmatranje o braku i obitelji. Ova razmatranja su pokazala važnost obitelji iz perspektive filozofskih, teoloških i pravnih pitanja.

Potvrđen je ponovno nezamjenjiv značaj sakramenta braka i obitelji za rast kršćanskog života unutar Crkve.

Naglašena je potreba promicanja pastoralne skrbi za obitelji, učvršćivanje vjernika u razumijevanju i provedbi sakramentalnog braka, koji je shvaćen kao sveta i neraskidiva zajednica između žene i muškarca.

Učenje i tradicija Crkve pokazuju da ljudi koji žive u ne-sakramentalnoj zajednici uskraćuju sebi mogućnost primanja pričesti.

Pastoralna skrb mora biti osigurana za one koji žive u takvim zajednicama, kako bi bili u stanju sačuvati vjeru i nastaviti živjeti u zajednici Crkve. Pastoralna skrb za one koji nisu u sakramentalnom braku također treba uzeti u obzir djecu, koja imaju pravo da u potpunosti sudjeluju u životu i poslanju Crkve.

Izvor