Naslovnica Svijet Poljski biskupi obećali braniti tradicionalni nauk Crkve o Svetoj pričesti

Poljski biskupi obećali braniti tradicionalni nauk Crkve o Svetoj pričesti

1777
0

Poljski biskupi su objavili priopćenje neposredno prije Sinode o obitelji u kojem još jednom potvrđuju crkveni nauk o Euharistiji i braku te oštro upozoravaju na “mentalitet razvoda”.

Prema članku u njemačkom Die Tagespost, poljski biskupi u devet točaka navode Sveto pismo i crkvenu tradiciju, istaknuvši da Crkva uči kako “ne postoje procedure ni procesi koji vode do razvoda. Postoje samo procesi u kojima se pojedinačno utvrđuje jeli brak bio valjan ili nije bio valjan“.

Moramo izbjeći mentalitet razvoda“- ističu u priopćenju koje dolazi kao odgovor na nedavne reforme o poništenju ženidbe zbog kojih mnogi kritičari strahuju da će rezultirati epidemijom “katoličkog razvoda“.

Biskupi traže “veće uvažavanje obitelji” u društvo i naglašavaju da “svako odvajanje supružnika vrijeđa Boga i donosi puno štete“, jer razvod ne ostavlja iza sebe samo rane kod supružnika, nego i “baca bolne sjene nad njihovom djecom, drugim obiteljima, prijateljima, poznanicima i uništava temelje društva u cjelini“.

Imajući to na umu, biskupi su čvrsto odbacili nakane katolika koji žive u grješnim zajednicama da prime odrješenje i da im bude dopušteno primati Euharistiju. “Ako želite primiti svetu pričest, trebate biti u stanju posvetne milosti“, ističu biskupi.

Citirali su papu Franju s njegovog angelusa od 16. kolovoza kada je rekao da Euharistija “nije privatna molitva i lijepo duhovno iskustvo, nije samo sjećanje na ono što je Isus učinio na Posljednjoj večeri“.

Hraniti se” kruhom života “znači uskladiti se s Kristovim srcem, asimilirati njegove odabire, njegove misli, njegove postupke. Znači ući u dinamizam ljubavi i postati osobe mira, praštanja, pomirbe i solidarnoga dijeljenja; znači činiti ono što je Isus činio“- rekao je tada Sveti Otac.

Poljski biskupi su se također osvrnuli na problem brakova bez djece, navodeći da umjetna oplodnja nije “pravilan način” rješavanja problema neplodnosti.

Biskupi su zaključili tvrdnjom da su obitelji “dijela Božja, i zato se pripremamo za nadolazeću Sinodu s vjerom, nadom i ljubavlju“.

Ovo priopćenje je znak da će na predstojećoj Sinodi o obitelji biti dosta napetosti između biskupa iz Poljske, Istočne Europa i Afrike s jedne, te njemačkih i švicarskih biskupa s druge strane oko pitanja dijeljenja pričesti razvedenim i ponovno vjenčanim vjernicima.

U lipnju, poljski biskupi su obećali štititi i braniti tradicionalni nauk Crkve o Svetoj pričesti. “Mi sigurno nećemo krenuti u teološkom smjeru koji su predstavili krugovi iz njemačkog govornog područja.”

Nadbiskup Stanislaw Gadecki je tada istaknuo: “Vjerujemo da su dijela Pavla VI, Ivana Pavla II i Benedikta XVI, te nedavne izjave pape Franje, dovoljna da možemo promatrati crkveno učenje kao kontinuum, a ne kao revoluciju.