Naslovnica Svijet Poljski biskupi: političari moraju birati između zakona i Crkve

Poljski biskupi: političari moraju birati između zakona i Crkve

847
0

Poljska biskupska konferencija objavila je snažnu izjavu o moralnim opasnostima tehnika umjetne prokreacije poput in vitro oplodnje i tzv. “surogat” majčinstva, prakse koje nazivaju “lošim i nedostojnim” metodama začeća.

Nakon prošlotjedne rasprave o prijedlogu zakona u Parlamentu, nadbiskup Stanislaw Gądecki upozorio je zastupnike koji podupiru novi zakonski prijedlog, da riskiraju izbor između zakona i pričesti u Katoličkoj Crkvi.

Naša je dužnost usvojiti zakone koji će poboljšati trenutnu situaciju, a ne je bezrezervno legalizirati“, rekao je predsjednik Biskupske konferencije.

Izjava, koja počinje s načelom da se “dobro nikada ne može postići zlim metodama”, dolazi kao odgovor na prijedlog vladajuće stranke kojim se oženjenim i neoženjenim parovima koji žive zajedno, želi omogućiti in vitro oplodnja i ostali oblici umjetne prokreacije.

U izjavi podsjećaju da je katolik dužan “formirati svoju savjest u skladu s učenjem Crkve“, te da Crkva zabranjuje praksu umjetne oplodnje koja je samo nastavak “kontracepcijskog mentaliteta koji dovodi do pobačaja“.

Protivljenje kontracepcijskom mentalitetu, koji iskrivljuje istinu o ljudskoj seksualnosti, zahtijeva prije svega osobno, duboko obraćenje.

“Crkva je na strani čovjeka, nikoga ne osuđuje, ali se ne može suzdržati od naviještanja istine o dostojanstvu ljudskog života, koji je Božji dar.”

Želja za in vitro oplodnjom, objasnili su, dolazi iz “raširenog kontracepcijskog mentaliteta“, koji čak i pred katolike stavlja iskušenje da imaju samo jedno dijete i da se “zatvore životu kroz nemoralna sredstva,” uključujući i pobačaj.

Po Božjoj volji, život je koncipiran u svetom sakramentu braka“, rekli su biskupi te pozvali supružnike na hrabrost. “Neka se supružnici ne boje stvaranja novog života. Neka prijenos života bude vođen razumom koji je prosvijetljen vjerom. Neka budu velikodušni u svom roditeljskom pozivu.

Poljska je jedna od posljednjih zemalja Zapadnog svijeta koja još uvijek nema zakon o umjetnoj oplodnji, a biskupi su upozorili da predloženi prijedlog zakona sadrži mnoge elemente koji su slični zakonima drugih država, a kojima su se ozakonile moralno nedopuštene stvari. To su, napominju, “eugenički odabir embrija” i zamrzavanje i skladištenje ljudskih embrija.

Biskupi su pozvali političare na “vjernost Kristu i nauku Katoličke Crkve“, te dodali da- kad je riječ “o pitanjima vjere i morala, ne može biti govora ni o kakvom kompromisu“.

Izvor